Po devetih letih od začetka konflikta v Jemnu je okoli 10 milijonov otrok še vedno odvisnih od humanitarne pomoči. Polovica otrok, mlajših od 5 let, pa je kronično podhranjenih, kar vodi v nepopravljive telesne in kognitivne poškodbe.

Ranljivost prebivalcev v Jemnu se najbolj jasno kaže pri vztrajni podhranjenosti. Več kot 2,7 milijona otrok je akutno podhranjenih, 49 odstotkov otrok, mlajših od pet let, pa trpi zaradi kronične podhranjenosti oz. zaostajanja v rasti, ki vodi v nepopravljive telesne in kognitivne poškodbe.

Od aprila 2022 se je število aktivnih konfliktov v državi sicer zmanjšalo, s čimer se je zmanjšalo tudi število žrtev med civilnim prebivalstvom in pretresov v lokalnih skupnostih. A brez trajnostne politične rešitve so razmere v državi še vedno nestabilne, več kot polovica prebivalstva (18,2 milijona ljudi, od tega 9,8 milijona otrok) pa za preživetje še vedno potrebuje humanitarno pomoč.

Kljub razmeram, ki spominjajo na premirje, v številnih delih države občasno še vedno potekajo spopadi, otroci pa so še vedno žrtve protipehotnih min in eksplozivnih ostankov vojne. Od začetka spopadov leta 2015 je bilo zaradi konfliktov ubitih ali poškodovanih skupaj več kot 11.500 otrok, od tega je bilo 3.900 mrtvih in 7.600 pohabljenih.

»Kombinacija dolgotrajnega konflikta, uničenega gospodarstva in neuspešnega sistema socialne podpore uničujoče vpliva na življenja najbolj ranljivih otrok v Jemnu,« je povedala Catherine Russell, UNICEF-ova izvršna direktorica. »Preveč otrok je še vedno prikrajšanih za osnovne potrebe, vključno s primerno prehrano. To lahko ogrozi prihodnje generacije, če ne bodo sprejeti ukrepi za preventivo in zdravljenje, ki jih otroci tako nujno potrebujejo.«

UNICEF letos načrtuje zdravljenje hude akutne podhranjenosti za 500.000 otrok, kar je ključni ukrep za zmanjšanje umrljivosti otrok, mlajših od 5 let.

»UNICEF in partnerji nadaljujemo z reševanjem življenj v Jemnu, da bi otrokom, ki so toliko pretrpeli, zagotovili boljšo prihodnost,« je povedala Catherine Russell. »Za to pa potrebujemo stalno podporo, predanost in solidarnost naših partnerjev in mednarodne skupnosti.«

V zadnjih devetih letih so znatne naložbe v humanitarno pomoč za prebivalstvo pomagale rešiti, zaščititi in izboljšati življenja žensk in otrok, vendar je nujno, da se ta podpora nadaljuje, če želimo nadaljevati z obnovo in krepitvijo odpornosti v skupnostih ter zagotavljati kakovostne osnovne storitve za življenje.

UNICEF v letu 2024 nujno potrebuje 142 milijonov ameriških dolarjev za odziv na humanitarno krizo v Jemnu in nadaljnje zagotavljanje humanitarne pomoči, vključno s storitvami za prehrano, zdravstvo, vodo, sanitarije, higieno, izobraževanje in zaščito.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom, ujetih v vojne po svetu. Pomagati je mogoče:

– Na www.unicef.si/nujnapomoc  

– Pošljite SMS s ključno besedo OTROCI10 na 1919 in darujte 10 €

– Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI00 41102, namen: Otroci v vojni, koda namena: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

Vir: Slovenska fundacija za UNICEF