Eksponentna rast plastike ogroža preživetje našega planeta. Povzroča zastrupljanje in poškodbe morskega življenja, motnje človeških hormonov, onesnaževanje naših plaž in pokrajin ter številna odlagališča.  Letošnji dan Zemlje, ki ga bomo obeležili 22. aprila, je namenjen zagotavljanju informacij in navdiha, ki je potreben za bistveno spremembo človeškega odnosa do plastike.

V okviru dneva Zemlje bo pozornost namenjena osredotočanju na temeljito spreminjanje človeškega odnosa in vedenja o plastičnih masah ter pospešenemu znatnemu zmanjšanju onesnaženosti s plastiko.

Združeni narodi oblikujejo strategijo za preprečevanje onesnaževanja s plastiko in bo sledeča:

  • voditi in podpreti sprejetje globalnega okvira za regulacijo onesnaževanja s plastiko;
  • izobraziti in mobilizirati državljane po vsem svetu, da zahtevajo ukrepanje vlad in korporacij za nadzor ter zmanjševanje onesnaževanja s plastiko;
  • ozaveščanje in aktiviranje državljanov, da prevzamejo osebno odgovornost za onesnaževanje s plastiko, ki ga vsak od nas ustvari z izbiro zavrnitve, zmanjševanja, ponovne uporabe in recikliranja plastike;
  • sodelovanje z univerzami, šolskimi učitelji ter študenti in učenci pri ukrepih za preprečevanje onesnaževanja okolja s plastiko.

V navdih za življenje brez plastike nam je lahko Beth Terry iz Oaklanda, Kalifornija, ki si že od junija 2007 prizadeva za zmanjšanje uporabe plastike. V okviru projekta ‘My Plastic Free Life’ bralcem spletne strani predlaga 100 korakov, kako začeti  življenje brez plastike. Ukrepi so zelo raznovrstni, saj lahko zmanjšamo porabo plastike že na poti na delovno mesto, tako da namesto plastenke za vodo uporabimo steklenico. Več informacij najdete tukaj.

Veliko pozornosti so pritegnili njeni mesečni nasveti okrog plastike. Namenjeni so posameznikom ali skupinam, ki v tednu dni ali daljšem časovnem obdobju zbirajo vso plastično embalažo, ki so jo uporabili v tednu dni. Konec tedna sodelujoči posamezniki oziroma skupine slikajo odpadno plastiko in analizirajo, kako lahko v prihodnjem tednu zmanjšajo uporabo le-te ter svoje ugotovitve objavijo na spletni strani.

Beth, ki so se ji pri izzivu pridružili posamezniki oziroma skupine s celega sveta, je dokazala, da lahko preživimo teden popolnoma brez uporabe plastike! Naj njena zgodba navdihne tudi vas.

 

Članek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1