Zaradi podnebnih sprememb se aktivno razseljuje na tisoče ljudi. Ni dvoma, da se bo v prihodnih desetletjih število ljudi, ki jih podnebne spremembe prisilijo oditi s svojih domov, povečalo. Podnebne spremembe ogrožajo ranljivo prebivalstvo v mnogih predelih sveta. Nekaj skupnosti se je zaradi podnebnih pojavov že preselilo, v prihodnosti bo to postalo nekaj običajnega.

Številni otoki v tropskih morjih so koralni atoli, z višino le 2 do 3 metre nad morsko gladino. Skupnosti, ki na otokih prebivajo, ogrožajo erozija in potencialne poplave ter dvig gladine morja.

Republika Kiribati je majhna oceanijska otoška država v srednjem tropskem Tihem oceanu. Sestavlja jo 33 atolov, razpršenih prek 3.800 km2. Več kot polovica prebivalcev živi v glavnem mestu Kiribatija, Tarawa, ki se nahaja manj kot 2 metra nad morsko gladino. Vlada načrtuje dolgoročno »dostojanstveno migracijo« in je v ta namen kupila nekaj tisoč hektarjev zemlje na Fidžiju.

Vendar niso ogroženi le Kiribati. Ob obali Papue Nove Gvineje se nahaja otočje s še bolj negotovo prihodnostjo. Večina prebivalcev Carteretovih otokov se je že preselila v Tinputz, na večji otok Bougainville. Za tiste, ki vztrajajo, je le vprašanja časa.

V Indijskem oceanu pa bodo najverjetneje kmalu izginili tudi majhni Maldivski otoki. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo v primeru dviga gladine morja za 0.5 metra, država do leta 2100 izgubila 77 odstotkov površine. V primeru dviga za en meter, bomo Maldive v celoti izgubili do leta 2085. Tako kot druge otoške države, se zato zdaj vlada usmerja v nakup zemljišč za morebitno selitev 350.000 prebivalcev države.

Vir: SLOGA