Sklep Združenih držav Amerike (ZDA) o sankcijah za osebje Mednarodnega kazenskega sodišča je ”neposreden napad na neodvisnost sodne institucije”, so dejali strokovnjaki Združenih narodov (ZN) za človekove pravice.

Washington je namreč junija napovedal, da bo začel ekonomski in pravni napad nad uradnike omenjenega sodišča, ki preiskujejo domnevne vojne zločine vseh strani v konfliktu v Afganistanu, vključno z ameriškimi vojaki.

Kot je dejal Diego García-Sayán, posebni poročevalec ZN o neodvisnosti sodnikov in odvetnikov, je edini cilj izvajanja takšne politike s strani ZDA pritisk na institucijo, katere vloga je iskanje pravice proti zločinom genocida, vojnim hudodelstvom, hudodelstvom zoper človečnost in kaznivemu dejanju agresije.

Mednarodno kazensko sodišče (MKS), ustanovljeno julija 1998 na podlagi Rimskega statuta, je v preteklosti že obravnavalo konflikte v Srednjeafriški republiki, Darfurju in Demokratični republiki Kongo. Kljub temu, da ga podpira več kot 120 držav, ZDA ni med njimi.

Pritožbeni senat je marca letos odobril začetek preiskave v Afganistanu, kar je tožilka, Fatou Bensouda, označila kot ”pomemben dan za pravičnost v Afganistanu, za sodišče in za širše mednarodno kazensko pravosodje”.

Kot odgovor na odločitev MKS, je ameriški predsednik 11. junija izdal sklep, s katerim je blokiral finančna sredstva nekaterih uslužbencev MKS in naložil omejitve viz za njih ter njihove ožje družinske člane. Ameriški generalni državni tožilec William Barr je na tiskovni konferenci istega dne dejal, da so ukrepi ”pomemben prvi korak za prevzem odgovornosti Mednarodnega kazenskega sodišča za preseganje njegovega mandata in kršenje suverenosti ZDA”.

Na ameriške očitke se je odzval tudi predsednik MKS O-Gon Kwon, ki je dejal, da tovrstni ukrepi ”spodkopavajo naše skupno prizadevanje za boj proti nekaznovanosti in zagotavljanju odgovornosti za množična grozodejstva”.

Strokovnjaki ZN so izpostavili, da tovrstne sankcije za mednarodne sodnike in mednarodne javne uslužbence kršijo njihove privilegije in imunitete ter širok spekter pravic. Konkretno takšna odločitev predstavlja ”kršitev prepovedi kaznovanja za dejanja, ki v času njihovega početja niso pomenila kaznivih dejanj, pravico do poštenega sojenja, pravico do svobode gibanja, pravico do zasebnosti in družinskega življenja”. Spomnimo, da so ZDA v preteklosti že grozile, da bo MKS občutilo ”posledice” za ”nezakonite” preiskave izraelskih praks na okupiranem palestinskem ozemlju.

Vir: ZN

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1