Prvi dan 11. slovenskih razvojnih dneh, ki je bil 2. 10. 2023, in ga je organizirala SLOGA platforma skupaj s Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter Slovensko karitas je bil zelo dobro obiskan. Kar 120 udeležencev so našteli.

Po uvodnem video nagovoru podpredsednice vlade in ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, ki je poudarila solidarnost vseh ljudi in predvsem pomen solidarnosti v Sloveniji, video nagovoru Jutte Urpilainen, evropske komisarke za mednarodno partnerstvo, ki je poudarila pomen mednarodnega sodelovanja, in Rebeca Grynspan Mayufis, generalna sekretarka Konference Združenih narodov o trgovini in razvoju (UNCTAD), katere rdeča nit video nagovora je bil poudarek pomena na razvoju držav in pomoči tem državam, da čim prej dosežejo stopnjo samostojnega in učinkovitega trgovinskega razvoja, je nato Sabina Stadler Repnik vodila pogovor na panelu z uvodno temo “Nove vizije mednarodnih partnerstev in razvojnega sodelovanja: Partnerstva v vrtincu kriz”, kjer so sodelujoči na panelu razpravljali o perečih vprašanjih, kako povečati mednarodna partnerstva in jih gojiti v času miru, da ko pride do kriz, jih lahko uspešno prebrodijo.

Po krajšem odmoru je sledil panel na temo “Slovensko razvojno sodelovanje: prioritete, izzivi in predvidljivo financiranje“, ki ga je vodil prof. dr. Boštjan Udovič. Panelisti so razpravljali o izzivih, s katerimi se soočajo slovenske nevladne organizacije in o tem, kako bi predvidljivo financiranje na daljši rok omogočilo bolj učinkovito humanitarno, predvsem pa razvojno pomoč državam. Pred začetkom razprave se je zavrtel video, ki ga je pripravila SLOGA, s projekti, ki jih financira Republika Slovenija. Gradivo za pripravo videa so prispevali: Slovenska karitas, Zavod Krog, FER – Forum za enakopraven razvoj, ITF, ADRA, CEP – Center za evropsko prihodnost in CEF.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Sledilo je odprtje 1. slovenskega humanitarnega foruma. Godalni ansambel Music for the future je zaigral melodijo Myroslav Skoryk; poslušate jo lahko TUKAJ.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je z uvodnim nagovorom ponovno spomnila, kako krhki smo kot posamezniki in kako pomembno je sodelovanje in solidarnost. Sledil je video nagovor misijonarja Pedra Opeke, ki je s konkretnimi primeri, prikazanimi v videu, pozval k humanosti in pomoči. Na panelni razpravi “Humanitarna pomoč med potrebami in sredstvi: Kako se odzivati hitreje, učinkoviteje, celovito in preventivno?“, ki je sledila, so panelisti razpravljali o vse večji vrzeli med potrebami na področju humanitarne pomoči in prejetimi finančnimi sredstvi. Panel se je zaključil s podelitvijo priznanj najboljšim umetniškim delom nagradnega natečaja na temo “Solidarni ob naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah po svetu“. Priznanji je podelila predsednica Nataša Pirc Musar. Na natečaju sta zmagala Tisa Julija Golob, učenka 9. razreda OŠ Olge Meglič iz Ptuja, in sicer s svojim likovnim delom, in Matic Golob, učenec 7. razreda OŠ Fram s svojo pesmijo Solidarnost.

Vir: SLOGA

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS