Na 8. nacionalni konferenci globalnega učenja, ki sta jo organizirala društvo Humanitas in Umanotera v okviru projekta Onkraj zgodb, je glavna govorka dr. Sarah Walker poudarila, da so podnebne spremembe problem, medtem ko same migracije niso. Pomembno je, kako se te migracije upravljajo. Konferenca je združila več kot 60 udeležencev, vključno z izobraževalci ter predstavniki civilnodružbenih organizacij in državnih institucij.

Osredotočanje konference na povezavo med podnebnimi spremembami in migracijami ter vpliv podnebnih migracij na globalne neenakosti je odprlo razpravo o kompleksnosti tega problema. Dr. Barbara Vodopivec je opozorila, da revščina močno vpliva na ranljivost ljudi v kontekstu podnebne krize, ki ni le naravna katastrofa, temveč tudi rezultat družbeno-političnih in ekonomskih razmerij.

Dr. Walker je izpostavila, da obstoječi diskurzi o podnebnih selitvah pogosto napačno prikazujejo masovnost mednarodnih selitev. Večina podnebnih migracij je notranjih in kratkotrajnih. Opozorila je tudi na nevarnost, da se narativo o podnebnih migracijah zlorabi za militarizacijo meja.

Knjižica Nekoč je bil dom, predstavljena na konferenci, razkriva zgodbe ljudi, ki so se soočili s podnebnimi migracijami. Pripoveduje o notranjih in čezmejnih selitvah, željah po vrnitvi v domovino in porušenih sanjah. Glavni cilj knjižice je ponuditi vpogled v izkušnje ljudi, ki so se srečali s spreminjanjem sveta zaradi podnebnih sprememb.

Namen konference je bil tudi raziskati načine, kako obravnavati podnebne migracije v izobraževanju, še posebej pri mladih. Udeleženci so se v delavnicah seznanili z različnimi metodami, kot so podnebni dnevniki, interaktivne karte in različni pogledi na podnebno pravičnost. Konferenca se je zaključila s predstavitvijo natečaja za naj učitelja globalnega učenja 2023, kjer so bile nagrajene učiteljice Lorena Štemberger, Jerneja Seibert in Mojca Janžekovič.

Vir: Društvo Humanitas