Združeni narodi so izrazili razočaranje, ker so v sredo na konferenci v Ženevi, ki so jo organizirali skupaj z EU-jem, Švedsko in Švico, zbrali manj kot tretjino pomoči, potrebne za preprečitev humanitarne katastrofe v Jemnu.

ZN je za pomoč najranljivejšim v Jemnu skušal zbrati 4,27 milijarde dolarjev oziroma 3,87 milijarde evrov, vendar so zbrali le 1,17 milijarde evrov, pri čemer nekateri glavni donatorji, na katere so upali, niso priskočili na pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“36 donatorjev je obljubilo 1,17 milijarde evrov za humanitarni odziv,” je ob koncu konference v Ženevi dejal generalni podsekretar za humanitarne zadeve in koordinator za nujno pomoč ZN-a Martin Griffiths. “Vendar si ne delajmo iluzij, upali smo na več. Razočarani smo, da nam od nekaterih še ni uspelo pridobiti obljubljenih sredstev,” je dodal.

EU in članice obljubili 371 milijonov evrov
Na konferenci je finančno pomoč ponudil tudi EU. Evropska komisija tako namerava zagotoviti 154 milijonov evrov v letu 2022. Od tega bo 135 milijonov evrov zagotovljeno za življenjsko pomembno pomoč, kot so hrana, voda, zatočišče, zdravje in humanitarna zaščita za razseljene in ranljive ljudi, ki jih je prizadela vojna. EU in njegove države članice pa so skupaj obljubili okoli 371 milijonov evrov, je sporočila Evropska komisija.

Ker zbrana sredstva na konferenci niso bila zadostna, so organizatorji prisiljeni razmisliti o drugi konferenci, ki bi bila organizirana pozneje letos.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal, da je v zadnjem letu konflikt v Jemnu postal še nasilnejši kot prej. “Nič ne more opravičiti napadov na civiliste. Vse strani v konfliktu pozivam, naj zaščitijo civiliste in humanitarnim delavcem omogočijo dostop do ljudi v stiski,” je dodal.

Po mnenju ZN-a se v Jemnu zaradi vojne dogaja najhujša humanitarna katastrofa na svetu, generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres pa je opozoril, da je ne sme zasenčiti ukrajinska kriza. Ruska vojna v Ukrajini bo verjetno imela drastične posledice za Jemen, saj je ta država skoraj v celoti odvisna od uvoza hrane. Približno tretjina zalog pšenice prihaja iz Ukrajine.

Jemen od leta 2014 pretresa uničujoča vojna, v kateri se hutijevski uporniki, ki jih podpira Iran, borijo proti mednarodno priznani vladi, ki jo podpira vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov s podporo Zahoda. V vojni je bilo ubitih več sto tisoč ljudi, na milijone pa je razseljenih.

Vir: RTV Slovenija