Od začetka izraelskega obleganja Gaze je bilo na območju palestinske enklave v enem mesecu razseljenih približno 70 odstotkov prebivalcev, je sporočila agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Po podatkih UNRWA je bilo od začetka vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas razseljenih približno 70 odstotkov prebivalcev Gaze oziroma okoli 1,5 milijona ljudi. Agencija je ob tem opozorila, da je v zasilnih zavetiščih na območju nastanjenih več sto tisoč ljudi.

Marsikje naj bi v zavetiščih bivalo kar štirikrat več ljudi od siceršnjih zmogljivosti teh objektov. Posamezna stranišča si deli najmanj 600 ljudi, pojavljajo pa se tudi poročila o izbruhih nalezljivih bolezni.

Za zaprtimi vrati se je ponedeljek znova sestal Varnostni svet
15-članski organ se še vedno poskuša dogovoriti o resoluciji, potem ko mu v štirih poskusih v preteklih dveh tednih to ni uspelo. Diplomati so dejali, da je ključna ovira, ali vključiti poziv za prekinitev ognja, za prekinitev sovražnosti ali za humanitarne premore, da se omogoči dostop pomoči v Gazo.

V Varnostnem svetu so prav tako vsi z izjemo ZDA zahtevali takojšnje humanitarno premirje, k čemur bi pozvala tudi resolucija nestalnih članic, potem ko so doslej propadli poskusi dveh ruskih predlogov resolucij, enega ameriškega in enega brazilskega.

Vendar pa Rusija vztraja, da resolucija Varnostnega sveta ne sme biti šibkejša, kot je bila konec oktobra sprejeta resolucija Generalne skupščine. “Govorili smo o humanitarnih premorih in iskanje soglasja o tem nas zanima. Vendar ni soglasja o tem, kaj je sprejemljivo,” je novinarjem ob odhodu s posvetovanj povedal namestnik ameriške veleposlanice pri ZN-u Robert Wood. “Vseh 15 članic priznava nujne humanitarne potrebe v Gazi, vendar ni soglasja o tem, kaj je mogoče doseči,” je povedala veleposlanica Združenih arabskih emiratov Lana Zaki Nusseibeh.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v ponedeljek znova poudaril, da bi morala biti zaščita civilistov v vojni med Izraelom in gibanjem Hamas najpomembnejša. Po njegovih besedah Gaza postaja “pokopališče za otroke”.

Vir: RTV Slovenija