Vojaški spopad med Ukrajino in Rusijo bi lahko ogrozil svetovne zaloge hrane, opozarja Svetovni program Združenih narodov za hrano (WFP). Pri tem jih posebej skrbijo države Bližnjega vzhoda in Azije, ki se zanašajo na uvoz iz teh dveh držav.

Ukrajina in Rusija sta ključni dobaviteljici kmetijskih proizvodov, vendar je pridelek v Ukrajini ogrožen, v Rusiji pa je zaradi sankcij obtičal. Več kot polovica živil, ki jih WFP uporablja na kriznih območjih, izvira iz Ukrajine, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

“V 81 državah je že 276 milijonov ljudi, ki trpijo zaradi hude lakote,” je dejal direktor berlinskega urada WFP Martin Frick in dodal, da si svet preprosto ne more privoščiti novih spopadov.

Podgoršek zaradi vojne v Ukrajini imenoval krizno skupino za prehransko varnost
Kot je opozoril, vojna ruskega predsednika Vladimirja Putina ne povzroča tragedije le v Ukrajini, temveč bo njene posledice mogoče čutiti tudi daleč zunaj njenih meja.

Egipt in Tunizija večino pšenice uvozita iz Ukrajine
Egipt, ki šteje 100 milijonov prebivalcev in je najbolj naseljena arabska država, večino pšenice uvozi iz Rusije ali Ukrajine. Enako velja za Tunizijo. Revni prebivalci obeh držav so močno odvisni od kruha kot vira prehrane. Ta je subvencioniran in zato razmeroma široko dostopen.

Vendar strokovnjaki v Tuniziji zdaj opozarjajo na dvig cen zaradi ruskega napada na Ukrajino, zato država išče druge vire pšenice, kot sta Argentina in Romunija. Vendar pri tem še ni jasno, ali bodo ti viri lahko zadovoljili povpraševanje.

Vir: RTV Slovenija