Varnostni svet ZN-a je soglasno potrdil podaljšanje čezmejnih dejavnosti za humanitarno pomoč na edinem sirskem mejnem prehodu, čez katerega je mogoče v državo dostaviti pomoč tudi do predelov, ki so pod nadzorom upornikov.

O tem sta se po telefonu dogovorila predsednika Rusije in ZDA, Vladimir Putin in Joe Biden.

Avtorizacija za dostop humanitarne pomoči velja za severozahodni del Sirije in je podaljšana za pol leta, sicer bi potekla danes. Humanitarne organizacije so že več mesecev prosile za podaljšanje avtorizacije za mejni prehod Bab al Hava na meji med Sirijo in Turčijo.

Biden je Putina o podaljšanju avtorizacije prepričeval že na vrhu v Ženevi, o tem pa sta v petek govorila tudi po telefonu.

Ruski veleposlanik: Dogovor bi bil lahko prelomen

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzija je dogovor označil za zgodovinski. “Prvič doslej so Rusija in ZDA ne le dosegle dogovor, ampak tudi skupaj posredovale besedilo dogovora vsem članicam Varnostnega sveta,” je dejal in izrazil upanje, da bo to prelomnica, ki bo koristila ne le Siriji, ampak celotni regiji Bližnjega vzhoda in svetu.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je bila podobno pohvalna. “Pomembno je, da so se ZDA dogovorile z Rusijo glede humanitarne pomoči, ki služi interesom prebivalcev Sirije. To je pomemben trenutek za ZN in Varnostni svet, ki je dokazal, da lahko stori nekaj več, kot le govori. Lahko sodelujemo, da najdemo rešitve,” je dejala.

Potrjeno besedilo resolucije Varnostnega sveta je zmes dveh predlogov. Najprej sta ga podali Norveška in Irska, nato je svojega dodala še Rusija. Podrobnosti niso znane, saj je bil dogovor sprejet za zaprtimi vrati, preostale članice ZN-a, ki niso v Varnostnem svetu, pa bodo o tem seznanjene šele v ponedeljek.

ZDA so želele, da bi avtorizacijo podaljšali za leto dni, kompromis, ki je bil sprejet, pa jo podaljšuje za pol leta z možnostjo podaljšanja za dodatnih šest mesecev. Podaljšanje bo odvisno od poročila generalnega sekretarja ZN-a, preglednosti delovanja in napredka pri dostopu za zadovoljevanje humanitarnih potreb.

Na območju, ki je povsem odvisno od humanitarne pomoči, živi približno tri milijone ljudi, od katerih je polovica tistih, ki so po desetletju državljanske vojne morali zapustiti svoje domove.

Mednarodne organizacije so zadnje leto dni prek Bab al Hava dostavljale zdravila in hrano ter drugo pomoč mimo nadzora sirske vlade predsednika Bašarja Al Asada v Damasku. Rusija bi raje videla, da bi pomoč izročali Asadu, ki bi potem sam odločal o njenem razdeljevanju. Moskva in Damask trdita, da čez omenjeni prehod v Sirijo poteka tudi dobava orožja za upornike.

Vir: RTV Slovenija