Samo v prvi polovici letošnjega leta je največji tropski deževni gozd na svetu doživel rekordno krčenje. Od začetka leta je izgubil 3750 kvadratnih kilometrov džungle, saj vlada spodbuja rudarsko in kmetijsko dejavnost na zaščitenih območjih.

Nova rekordna številka pa ne vključuje zadnjih šestih junijskih dni, junij je bil za gozdne požare najhujši mesec v zadnjih 15 letih. “Suha sezona v Amazoniji se je komaj začela, pa že podiramo rekorde v uničevanju okolja,” je dejala predstavnica organizacije Greenpeace v Braziliji Cristiane Mazzetti.

Od začetka leta je bilo potrjenih več kot 7500 požarov, kar je 17-odstotno povečanje glede na leto 2021 in najvišja številka po letu 2010.

Slab nadzor prekrškov

Okoljevarstveniki in predstavniki opozicije vladi brazilskega predsednika Jaira Bolsonara očitajo, da njegova politika spodbuja velika podjetja k uničevanju okolja. Bolsonaro namreč spodbuja rudarsko in kmetijsko dejavnost na zaščitenih območjih.

Kritiki mu očitajo tudi, da podpira nekaznovanost iskalcev zlata, kmetov in trgovcev z lesom, ki so vpleteni v nezakonito krčenje gozdov.

Po podatkih nevladne organizacije Climate Observatory je glavni vladni organ za varstvo okolja lani porabil le 41 odstotkov svojega proračuna za nadzor.

Vir: RTV Slovenija