Turčija je pred podnebno konferenco COP26 novembra v Glasgowu ratificirala pariški podnebni sporazum, ki podpisnice podbuja k ukrepom, s katerimi bi globalno segrevanje omejili na 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijskim časom.

Na novembrski podnebni konferenci pod okriljem Združenih narodov bodo države pregledale ukrepe, ki so jih do zdaj sprejele za dosego v pariškem podnebnem sporazumu začrtanih ciljev.

Turčija je bila ena prvih držav, ki so leta 2016 podpisale pariški podnebni sporazum, a ga ni ratificirala, saj si je prizadevala za uvrstitev med “razvijajoče se” namesto “razvite” država, za katere so cilji pri zmanjševanju emisij postavljeni višje, poroča Al Džazira.

V sredo je turški 353-članski parlament soglasno ratificiral pariški sporazum. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je ratifikacijo napovedal že na Generalni skupščini Združenih narodov prejšnji mesec.

Erdogan je v zadnjem času večkrat izrazil namero, da se bo Turčija obrnila proti jedrski energiji, a se za zdaj v Turčiji gradi le ena jedrska elektrarna, večino energije država pridobi iz premoga, plina in nafte.

Združeni narodi so potezo Turčije pozdravili. “Bistveno je, da vse države še naprej krepijo ambicije, generalni sekretar pa je bil jasen, da morajo države G20 pri tem kazati pot,” je za tiskovno agencijo Anadolu povedal Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa.

Turčija je bila še zadnja izmed držav v skupini G20, ki pariškega podnebnega sporazuma ni ratificirala.

Ankara: Turške emisije nižje od povprečja EU-ja
Podatki turške vlade sicer kažejo, da so turške emisije toplogrednih plinov nižje od povprečja Evropske unije in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Turčija je odgovorna za 0,7 odstotka svetovnih emisij, še navaja Al Džazira.

Podnebni aktivisti spremljali glasovanje
Glasovanje v turškem parlamentu so pospremili pozivi turških okoljskih aktivistov, naj politika od besed preide k dejanjem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Član okoljevarstvene organizacije Greenpeace Gökhan Ersoy je ocenil, da je turška ratifikacija sporazuma iz leta 2015 strateška poteza. Po njegovih besedah je nemogoče napovedati konkretne posledice. Ersoy je še poudaril, da se je Turčija dolgo zanašala na premog in se pri gospodarskem razvoju do zdaj ni pretirano ozirala na okolje.

Vir: RTV Slovenija