Populacija severnih medvedov na severovzhodu Kanade se je v petih letih zmanjšala kar za 27 odstotkov. Medtem ko je leta 2016 na tem območju živelo 842 medvedov, so jih lani našteli le še 618.

Kot piše v poročilu kanadske vlade, se je še posebej opazno zmanjšalo število samic in mladičev. Severni medvedi so sicer največje mesojede kopenske živali.

Ključni razlog za upad teh mogočnih živali bi lahko bile podnebne spremembe. Kot piše v poročilu, ki ga povzema BBC, se Arktika segreva hitreje od preostalih delov sveta, zato voda zaledeni vsako leto pozneje, ledu pa je vse manj. Prav zamrznjene površine pa so ključne za prehrano severnih medvedov, saj ti lovijo predvsem tjulnje.

Strokovnjaki še opozarjajo, da bi lahko do leta 2050 na tem območju doživeli tudi mesece, v katerih ledu sploh ne bi bilo več. To bi severne medvede prignalo na rob izumrtja.

Kljub temu pa so v poročilu previdni pri tem, da bi povlekli neposredne vzporednice med zmanjševanjem populacije teh živali in izgubo ledu, saj so bile v štirih izmed preteklih petih let razmere glede ledenega pokrova dobre. Strokovnjaki zato ne izključujejo tega, da bi lahko k upadu populacije severnih medvedov veliko prispevale tudi spremembe v populaciji tamkajšnjih tjulnjev.

Poleg tega se medvedi vse pogosteje selijo v druge pokrajine.

Severni medvedi naj bi bili najbolj proučevana živalska vrsta na svetu, dodaja BBC.

Vir: RTV Slovenija