Mednarodne novice

Podnebni ukrepi

Na podnebnih pogovorih v Bonnu so prostori ameriške delegacije večinoma zaprti. Odkar je Trumpova vlada junija odstopila od pariškega podnebnega dogovora, so odnosi uradnega Washingtona z mednarodno skupnostjo precej nerodni. Zato pa so toliko toplejši z neuradnimi zastopniki ZDA. Ugled ZDA rešuje koalicija lokalnih skupnosti, ki se upira odstopu ZDA od pariškega podnebnega dogovora. (Delo, 14. november)

Zahodni Balkan

Namesto da bi pripomoglo k spravi, kar naj bi bil poleg kaznovanja vojnih zločincev glavni cilj Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (Icty) v Haagu, je povzročilo povečanje nacionalizma tako v Srbiji in BiH kot tudi na Hrvaškem in Kosovu. Veliko vode bo preteklo, da bo večina ljudi razumela, da so balkanski krvniki v njihovem imenu pobijali nedolžne civiliste. Najprej je dolgotrajen proces, pot za mirno sobivanje pa bodo v regiji morali najti sami. Balkan je zamrznjen konflikt. Velike sile poskušajo vzdrževati le mir. Dosegle so svoj temeljni cilj, da se ljudje ne pobijajo več med seboj. (Delo, 13. november)

Trgovina z orožjem

Že dolgo orožje potuje po novem koridorju, z Balkana in iz vzhodnega dela Evrope do kriznih žarišč, predvsem Sirije. Od eskalacije vojne v Siriji leta 2012 naj bi bilo v države, ki mejijo nanjo, prišlo orožja v skupni vrednosti več kot 1,2 milijarde evrov. Glavne države uvoznice, seveda pod patronatom ZDA, so Savdska Arabija, Jordanija, Združeni arabski emirati in Turčija, ki sodijo med glavne orožarske trge za Sirijo in Jemen, glavne izvoznice pa članice Evropske unije – Bolgarija, Romunija, Češka, Slovaška, Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Črna gora. (Večer, 11. november)

Nacionalne novice

Integracijska politika

Slovenija bi morala ob izbruhu begunske krize začeti graditi integracijsko politiko, vendar se ni zgodilo veliko. In kjer ni politike, radostno vznika populizem in nacionalizem. V ogledalu vidimo družbo, ki je v neupravičenem strahu, da nas bo preplavila množica ekonomskih migrantov. (Delo, 15. november)