Mednarodne novice

Generalni sekretar ZN / Jemen

Ne da bi imenoval izsiljevalce, je generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki-moon priznal, da je savdsko vodeno vojaško koalicijo proti hutijskim upornikom v Jemnu umaknil s črnega seznama najhujših hudodelcev nad otroki zaradi grožnje z odrekanjem denarja za delovanje ZN. Gotovo je bila slednja odločitev precej boleča za Ban Ki-moona. (Dnevnik, 11. junij)

Begunci in migranti / Evropa

Iz izkušnje smo se naučili, kako se rešimo neprijetnih ljudi, ki bežijo pred vojnami in krivicami. Naredimo jih nevidne. Če nečesa ne vidiš, ne obstaja. Problem razrešimo tako, da ga skrijemo za zidove, med njega in nas pa razvijemo bodečo žico in se delamo, da nikjer ni nikogar. (Dnevnik, 9. junij)

Evropa se približuje “Avstro-ogrski” rešitvi begunskih “težav” – Avstrija in Madžarska se pogovarjata, da bi na severu Afrike postavili ogromna taborišča za pribežnike, ki hočejo emigrirati na staro celino. (Delo, 9. junij)

Po skoraj letu dni, ko se je Evropa soočila z največjim navalom beguncev doslej, je zavladal tihi konsenz, da v Evropski uniji nihče noče beguncev. Meje in žice, ki so včasih v Evropi ločevale evropsko človečnost, sedaj sicer ne potekajo več skozi Evropo, se pa pospešeno utrjujejo okoli nje. (Delo, 11. junij)

Nov generalni sekretar ZN

Vplivni ameriški novičarski portal Huffington Post je poročal, da je bila kandidatura nekdanjega slovenskega predsednika Danila Türka za novega generalnega sekretarja ZN “ugodno sprejeta v številnih krogih”. V veliki plus mu štejejo njegove izkušnje v sistemu ZN, ki si jih je nabral kot pomočnik nekdanjega generalnega sekretarja Kofija Anana. Večer komentira, da Türkovi kandidaturi žal škodi neenotna politična podpora v Sloveniji, kjer ga ne podpirajo opozicijske stranke, hkrati pa dejstvo, da svet išče prvo žensko na čelu ZN. (10. junij)

Globalni indeks miru

Letošnji globalni indeks miru kaže, da je svet postal še bolj nemiren, raste pa tudi neenakost v nemiru in miru. Na Zemlji je le še deset resnično mirnih držav, ki niso vpletene v notranje ali zunanje spopade. (Dnevnik, 9. junij)

Južni Sudan

Slovenski aktivist Tomo Križnar komentira, da se zaradi klimatskih sprememb voda v Južnem Sudanu umika vedno globlje pod zemljo, kar izkorišča fundamentalistična islamska vojaška diktatura v Kartumu za iztrebljanje vseh Darfurcev s taktiko ubij sužnja s sužnjem. (Delo, 11. junij)

Irak

V senci sirske vojne se stopnjuje konflikt v sosednjem Iraku, kjer vojna – v taki ali drugačni obliki – traja že 13 let. Zadnjih nekaj mesecev močno spominja na vrhunec državljanske vojne, ki je sledila ameriški okupaciji marca 2003. (Delo, 14. junij)

Klimatske spremembe

Analiza satelitskih posnetkov površja Zemlje je pokazala, da planet postaja vse bolj zelen. Povečana količina ogljikovega dioksida v ozračju in globalno segrevanje prispevata k bolj zelenemu planetu, zlasti na arktičnih območjih. Klimatologi opozarjajo, da se bodo prave težave šele začele, ko se bo zeleni rastlinski pokrov Zemlje nasičil ogljikovega dioksida, ne glede na to, kako zelen ali bujen bo takrat. (Delo, 9. junij)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Mladi prosilci za azil imajo tako v Sloveniji kot po Evropi enak problem: med dolgim, tudi večletnim čakanjem na status jim leta tečejo v prazno. Še več, na slovenskih univerzah trdijo, da se trudijo beguncem in migrantom omogočiti študij, a žal ne vedo, kako to točno izpeljati. (Dnevnik, 11. junij)