Mednarodne novice

Sirija

V Siriji, kjer so geostrateška razmerja in razmere iz dneva v dan bolj zapleteni, poteka več vojn hkrati. V skoraj osmih letih je bilo že več kot 400.000 mrtvih in najmanj 11 milijonov razseljenih ljudi ter marsikje popolno uničenje države in družbe. V zadnjih treh tednih je dogajanje na sirskih bojiščih dobilo novo dinamiko – tako v smislu brutalnosti in velike človeške tragedije kot v smislu geostrateških pretresov, ki bi sirsko »svetovno vojno« lahko podaljšali v nedogled. (Delo, 13. februar)

Egipt

Konec marca bodo Egipčani na predsedniških volitvah izbirali novega voditelja države. A njegovo ime je znano že vnaprej in volitve so namenjene le njegovi potrditvi – vladavina Abdela Fateha al Sisija je namreč trdnejša kot kdaj koli, egiptovska diktatura pa še bolj represivna kot v času Hosnija Mubaraka. (Delo, 10. februar)

Madžarska

Madžarski premier Viktor Orban pred volitvami zaostruje protimigrantsko retoriko. Madžarske volivce je opozoril, da so oni zadnji branik pred invazijo Evrope. Spravil se je tudi na delovanje nevladnih organizacij na področju pomoči beguncem in migrantom, katere želi čim bolj omejiti v svojih prizadevanjih za pravice beguncev in migrantov. (Delo, 19. februar)

Afrika

Nekdanja ruandska ministrica za zdravje Agnes Binagwaho komentira, da je Ruanda še vedno revna država s številnimi težavami, a delež cepljenih otrok je med najvišjimi na svetu, zdravstvo je dostopno vsem. Ruanda je primer afriške države, ki lahko prehiti zahod tudi po precepljenosti prebivalstva in enakosti na področju zdravja. (Večer, 12. februar)

Človekove pravice

Direktor strateškega načrtovanja Sveta Evrope Matjaž Gruden opozarja, da je bil sistem zaščite človekovih pravic po drugi svetovni vojni vzpostavljen zato, da bi Evropo zaščitil pred ponovnim vzponom podivjanega nacionalizma. (Večer, 13. februar)

Nacionalne novice

Priznanje Palestine

Slovenska aktivistka za pravice Palestincev Nada Pretnar pozdravlja odločitev Slovenije, da bo priznala Palestino kot suvereno državo, a poudarja, da ima priznanje le simbolen pomen, zato morajo s strani Slovenije slediti tudi drugi politični pozivi za prekinitev izraelske okupacije na palestinskih ozemljih. (Delo, 10. februar)