Mednarodne novice

Okoljevarstvo

Živimo v plastičnem svetu. Nahaja se v zraku, pivu, morju, hrani. Mikroplastika v okolju se kaže za vse večjo težavo, pri čemer učinki mikrodelcev plastike na zdravje še niso povsem raziskani. Med ključnimi ukrepi za izboljšanje razmer so pravilno ločevanje, kontrolirano odlaganje odpadkov in povečanje deleža reciklirane plastike. (Večer, 9. september)

Begunci in migranti

Slovaška in Madžarska sta na sodišču EU izgubili tožbo, s katero sta nasprotovali kvotam za premestitev beguncev iz Italije in Grčije. To je (vmesna) zmaga za evropsko komisijo, ki proti “nesolidarnim” Madžarski, Poljski in Češki že vodi protiofenzivo. (Dnevnik, 7. september)

Asistentka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Maša Kovič Dine komentira, da so naravne katastrofe in degradacije okolja velikokrat vzrok za oborožene konflikte. Za sušo vemo, da je prispevala k sirski državljanski vojni. A nekdo, ki je preganjan tako zaradi nasilja kot zaradi okoljskih sprememb, do katerih je pred tem prišlo, lahko dobi mednarodno zaščito le, če trdi, da beži pred oboroženim nasiljem in preganjanjem. Za okoljske begunce ni formalnopravnih zaščit. (Večer, 11. september)

Severna Koreja

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je po seji varnostnega sveta, na kateri se pet stalnih članic znova ni zmoglo dogovoriti o ukrepih proti Severni Koreji, ponovno ostro obsodil jedrski poskus in vse strani pozval, naj takoj nehajo z medsebojnimi verbalnimi grožnjami z orožjem. Rešitev mora biti politična, kajti retorika konfrontacije lahko privede do povsem nepredvidljivih posledic. (Delo, 7. september)

Jedrsko orožje

Za vojno z jedrskim orožjem smo že mislili, da se je končala tako kot berlinski zid, pa se je izkazala za bolj trdoživo. Namesto orožja hladne vojne je postala instrument globalizacije nevarnosti. (Dnevnik, 7. september)

Nacionalne novice

Okoljevarstvo

»Stalno izboljševanje stanja v naravi, zmanjševanje človekovega vpliva na naravo in rast prihodka domačinov iz naslova premišljenega turizma. Če slediš vsem tem ciljem hkrati, ne moreš zgrešiti,« je osnovno geslo vodje Notranjskega regijskega parka Matevža Podjeda. (Delo, 9. september)