Mednarodne novice

Evropa / solidarnost

Nizozemski politik Frans Timmermans komentira, da če bomo pokazali državljanom, da je Evropa zmožna več solidarnosti, ustvariti več delovnih mest, zagotoviti stabilna delovna mesta, da je zmožna odvzeti nekatere skrbi, ki jih imajo, ter če bomo spodobni pokazati, da lahko Evropa vodi svet v bolj trajnostno naravnano prihodnost, potem verjame, da se lahko volivci vrnejo k strankam, ki so konstruktivne in ne destruktivne. (Delo, 9. marec)

Begunci in migranti

Številne države se ukvarjajo z vprašanjem, kaj storiti z ženami in otroki džihadistov po uničenju Islamske države. Večina žensk je zdaj ostala samih z otroki, kajti moški so bili ubiti ali so zaprti ali na begu, veliko otrok je brez očetov ali obeh staršev. Nekatere so bile bojevnice in tudi ubijale, druge so propagirale kalifat in novačile dekleta, nemalo jih je le gospodinjilo in skrbelo za otroke. Primere žensk bi bilo treba reševati vsakega posebej. Po drugi strani so otroci le žrtve odraslih, njihove ideologije, religije in sovraštva. Sedaj so v begunskih taboriščih, in nihče ne ve, kam bi z njimi. Tukaj morajo pomagati tudi zahodne države, jih sprejeti, vzgajati v ljubezni in strpnosti. (Delo, 9. marec)

Alžirija

Umik Bouteflikove ponovne predsedniške kandidature v Alžiriji je v najboljšem primeru le simbolna gesta – kozmetični popravek, ki si ga totalitarna oblast lahko dovoli, ne da bi plačala kazen. Popravki ne bodo dovolj. Protestniki zahtevajo celosten remont. Napovedanega sklica »nacionalne konference« na ulicah nihče ne jemlje resno. Sicer odločitve v imenu režima sprejemajo generali, in sicer z nafto in zemeljskim plinom dodobra podmazana vojaška hunta. Ta bo kmalu morala sprejeti ključno odločitev: ali zavarovati svoje – večinoma finančne – interese in ohraniti oligarhijo pri življenju, in to za ceno umiranja ljudi na ulicah, ali pa prestopiti na pravo stran zgodovine (prihodnosti) in novim alžirskim generacijam omogočiti življenje v vsaj približno svobodni in dostojanstveni družbi. (Delo, 13. marec)

Nacionalne novice

Ženske

Leta 2017 je znašala povprečna mesečna bruto plača žensk v Sloveniji 1664 evrov, kar je 105 evrov manj od povprečne bruto plače moških. Sicer za Slovenijo na splošno velja, da imajo ženske višjo izobrazbo kot moški, razen med starejšim prebivalstvom. (Dnevnik, 8. marec)

Klimatske spremembe

Temperature zraka v Sloveniji so se v 60 letih zvišale za skoraj dve stopinji Celzija, vse toplejše tudi vode. Podnebne spremembe so stvarnost. Slovenija se segreva, najbolj poletja in pomladi, nekoliko manj zime. Temperature površinskih voda se dvigajo za 0,2 stopinje, temperature podzemnih voda pa za 0,3 stopinje Celzija na desetletje. To pomeni daljše rastne dobe rastlin, a tudi suše in poplave. (Delo, 12. marec)