Mednarodne novice

Vesolje

Simonetta Di Pippo, direktorica Urada Združenih narodov za vesoljske zadeve: »V zadnjih šestdesetih letih, odkar se je začela vesoljska doba s Sputnikom 1, prvim umetnim satelitom, je človeštvo doseglo izjemen napredek na področju raziskovanja in rabe vesolja. To ne bi bilo mogoče brez mednarodnega sodelovanja.« (Dnevnik, 8. junij)

ZDA in Severna Koreja

Če se bodo uresničile ključne točke iz skupne izjave zgodovinskega srečanja ZDA in Severne Koreje, bo svet videti zelo drugače kot do zdaj. Kljub temu je pot do denuklearizacije Korejskega polotoka še dolga, optimizem po koncu singapurskega vrha pa zelo krhek, še posebej, ker je bilo v preteklosti sklenjenih že več takšnih sporazumov. (Delo, 13. junij)

Onesnaževanje

Sredozemsko morje postaja eno najbolj onesnaženih morij na svetu. Jadran ni izjema in tudi v slovenskem morju koncentracija plavajoče mikroplastike presega tisto, ki so jo izmerili na enem najbolj znanih “plastičnih otokov” v Tihem oceanu. (Dnevnik, 11. junij)

Begunci in migranti

Z migracijsko krizo so se razširili populizem in strahovi. Le ugibamo lahko, kaj vse so pripravljeni narediti voditelji Evrope za ohranitev oblasti in »evropskega načina življenja«. (Delo, 8. junij)

Podnebne spremembe

Filozof Sašo Dolenc komentira, da vzrok za pasivnost ljudi pri spopadanju s podnebnimi spremembami je večinoma dejstvo, da se spremembe dogajajo počasi, zato jih brez meritev, analiz, tabel in grafov ne opazimo. Prav tako ni enega samega neposrednega tragičnega dogodka, ob katerem bi se zamislili. Tudi če pride do hudih orkanov, jih vsaj globalno ne dojemamo kot nekaj neobičajnega. Prav tako spreminjanja podnebja ne občutimo kot posledice naših neposrednih dejanj, saj vsaj na intuitivni ravni uporabe fosilnih goriv v vsakdanjem življenju ne dojemamo kot neposrednega vzroka za povečevanje pogostosti ekstremnih vremenskih pojavov po svetu. Ker se noben od dejavnikov, ki avtomatsko vklopijo protidejstveno razmišljanje in spreminjanje navad, v primeru spreminjanja podnebja ne aktivira, se spremembe v družbi ne zgodijo. Pomembno je vprašanje, kako pri ljudeh vseeno nekako prebuditi razmišljanje o alternativah in spodbuditi vživljanje v možne scenarije razvoja okolja in družbe v prihodnosti. (Delo, 7. junij)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Predsednik republike Borut Pahor je na neformalnem srečanju s predsednikom SDS Janezom Janšo včeraj napovedal, da mu bo kot predsedniku zmagovalne stranke na volitvah poveril mandat za sestavo vlade. Najbolje je, če vlado uspe sestaviti zmagovalcu volitev, je prepričan Pahor. (Delo, 8. junij)

Če potegnemo črto pod letošnje državnozborske volitve, ugotovimo, da je bilo v parlament izvoljenih deset žensk manj kot leta 2014 oziroma 22 v primerjavi s 32 leta 2014. Dve stranki – DeSUS in Stranka Alenke Bratušek – ne bosta imeli niti ene poslanke. Do določene mere lahko trdimo, da so bile ženske poraženke teh volitev. (Delo, 7. junij)

Širjenje nestrpnosti

Pozivanje k izgonu in iztrebljanju družbenih manjšin, prikazovanje neonacističnih simbolov in podobno neprimerno komuniciranje na spletu ali v javnosti pri nas še ne pomeni kazenske odgovornosti. Tudi če sovražni govor ali drugo vrsto širjenja nestrpnosti kdo prijavi, bi bil storilec lahko obsojen le, če je s tem kratil red in mir. To pa je za marsikoga premalo učinkovito. (Delo, 7. junij)