Mednarodne novice

Vojne

V zadnjem času je mogoče zaslediti kar nekaj zapisov in analiz, ki zagovarjajo tezo, da je trenutno na svetu manj vojn kot kadarkoli po drugi svetovni vojni. To ne drži. Po 11. septembru 2001 smo vstopili v obdobje asimetričnih vojn, za katere so značilni razpršenost frontnih črt, večje število manjših igralcev, dolgotrajnost, povezava lokalnih, regionalnih in globalnih igralcev, prisotnost nedržavnih in celo korporacijskih igralcev, uporaba terorizma in posamičnih napadov kot orodij vojne, privatizacija konfliktov ter vse bolj tudi tehnološka preobrazba, kjer imajo vedno bolj pomembno vlogo denimo brezpilotna letala, že v bližnji prihodnosti pa jo bodo imeli tudi roboti in umetna inteligenca nasploh. (Delo, 8. junij)

Okoljevarstvo

Mednarodno sodelovanje je še posebej pomembno pri podnebnih spremembah, ki jih povzroča človek. Spoznanja o nujnosti sodelovanja držav pri preprečevanju podnebnih sprememb se prepočasi krepijo, kljub zavezam držav na globalni ravni v Riu, Kjotu in nazadnje v Parizu. Zgodba o uspehu in zgled mednarodnega sodelovanja je konvencija o onesnaževanju zraka prek meja na velike razdalje (1979), ki je pometla z grožnjo žveplovega dioksida in kislega dežja v Evropi in Severni Ameriki. (Delo, 8. junij)

Vse sredozemske države slabo gospodarijo s plastičnimi odpadki. Tako izgubljajo vsaj pol milijarde evrov letno in vse bolj onesnažujejo svoje morje. Med devetimi najbolj onesnaženimi lokacijami so tudi glavne turistične destinacije. Neuspešno gospodarjenje s plastično embalažo bistveno prispeva k rekordnim vrednostnim onesnaženja s plastiko v Sredozemskem morju. Tovrstno stanje regionalno gospodarstvo na letni rasti stane stotine milijonov evrov, ugotavlja novo poročilo WWF, Svetovnega sklada za naravo. Vsak dan se na vsakem kilometru obale nabere pet kilogramov plastike iz morja. (Večer, 10. junij)

Sudan

Sudanski generali so jasno pokazali, da ne nameravajo deliti oblasti s protestniki, ki so imeli 11. aprila največ zaslug za odstavitev diktatorja Omarja Al Baširja. Zadnje dni je prehodni vojaški svet, sudanska vlada generalov, nad Kartum poslal pripadnike tajne službe. Kot nekoč v Darfurju zdaj tudi v Kartumu ubijajo, ropajo in posiljujejo. Včasih celo kot trofeje kažejo perilo mladih žensk, ki so jih posilili. Zveza sudanskih zdravnikov je v zadnjih dneh naštela 107 smrtnih žrtev med demonstranti. (Dnevnik, 8. junij)

Nacionalne novice

Droge

Od leta 2013 se v Sloveniji zaznava trend povečevanja števila umrlih zaradi uživanja drog. Leta 2017 je bilo v Sloveniji 47 neposrednih smrti, povezanih z uporabo prepovedanih drog, kar je sedem več kot leto pred tem. Večino smrti je povzročil heroin. Stanje je iz dneva v dan bolj skrb vzbujajoče, komentira Delo. (Delo, 7. junij)