Mednarodne novice

Neširjenje jedrskega orožja

Do popolne prepovedi jedrskega orožja je še daleč. Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja je do zdaj podpisalo 122 držav, a nobena od deveterice, ki uradno ima jedrsko orožje, in nobena od članic NATO. (Delo, 7. oktober)

Okoljevarstvo

Vsak od nas poje povprečno 20 kilogramov rib na leto, kar je skoraj dvakrat toliko kot pred 50 leti. Ker je povpraševanje po ribah v svetovnem merilu vse večje, se lahko zgodi, da bodo morja leta 2048 brez rib. (Delo, 10. oktober)

Plastika je nočna mora planeta, iz katere se bo težko zbuditi, čeprav obstajajo rešitve zanjo. Doslej je reciklirane le devet odstotkov vse proizvedene plastike. Plastika je najhitreje rastoče onesnažilo na svetu. (Večer, 7. oktober)

Avstrijske parlamentarne volitve

Avstriji se napoveduje oster zasuk v desno, kampanjo za avstrijske parlamentarne volitve pa zaznamujejo lažne informacije, škandali, izjave proti beguncem in migrantom, islamofobija in zaton doslej vladajočih socialdemokratov. (Delo, 11. oktober)

Trgovina z orožjem

Po podatkih balkanske mreže za preiskovalno novinarstvo BIRN je latališče na hrvaškem otoku Krku odskočna deska za transport orožja, streliva in druge vojaške opreme v lasti ZDA proti Bližnjemu vzhodu. Naročnik letalskih prevozov je Pentagon, orožje pa potuje v Katar in naprej v Kuvajt, kjer naj bi bila skladišča orožja, namenjenega Siriji. Če podatki držijo, ZDA kršijo mednarodna pravila o trgovini z orožjem, saj ne razkrivajo končne destinacije, kamor orožje potuje. (Večer, 5. oktober)

Nacionalne novice

Neširjenje jedrskega orožja

Slovenski premier Miro Cerar je v komentarju prejšnji mesec dejal, da je Pogodba o neširjenju jedrskega orožja »preveč radikalna in nerealna«. Pobudo za pogodbo je označil za »populistično všečno, ki pa ne more imeti nekih realnih posledic«, ker pri njej ne sodelujejo ključne države z jedrskim orožjem. Očitno se je tudi Nobelov odbor s podelitvijo letošnje Nobelove nagrade za mir znašel med tistimi, ki »ne razumejo« kompleksnosti prepovedi jedrskega orožja, če preveč dobesedno razumemo besede slovenskega premierja. (Dnevnik, 7. oktober)

Pravica do samoodločbe

Slovenija od osamosvojitve ne priznava pravice do samoodločbe (Palestina, Zahodna Sahara in Katalonija), drugače pa je, ko se želja po neodvisnosti ujema z interesi velesil (Kosovo in Južni Sudan). (Večer, 9. oktober)