Mednarodne novice

Klimatske spremembe

Ključ do uspešnega naslavljanja podnebnih sprememb ni v gradnji vedno novih elektrarn, četudi na obnovljive vire. Bistveno je zmanjševanje naše porabe oziroma povečevanje energetske učinkovitosti. Četudi se nič ne zgodi, planet lahko preživi. Vprašanje je, v kakšnih razmerah lahko preživimo mi. (Dnevnik, 9. oktober)

Nobelova nagrada za mir

Letošnja podelitev Nobelove nagrade za mir kongovskemu zdravniku Denisu Mukwegeju in jazidski aktivistki za človekove pravice Nadji Murad je opozorila na problem spolnega nasilja v vojnah in oboroženih konfliktih. Razume se jo lahko tudi kot priznanje vsem žrtvam teh okrutnih zločinov. (Delo, 5. oktober)

Begunci in migranti

Na grških otokih je ujetih okoli 23.000 beguncev in migrantov. Večina jih v nevzdržnih razmerah živi v absolutno prenapolnjenih namestitvenih centrih. Najhujše razmere – že dolgo časa – vladajo na Samosu (Vathy), Hiosu (Vial) in predvsem na Lezbosu, kjer je taborišče Moria postalo sinonim za nečloveško ravnanje z ljudmi na begu. Samomori, spolno nasilje in bojne travme so posledica evropske (proti)begunske politike. (Delo, 5. oktober)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe

Slovenija se segreva hitreje od večine sveta. Rekordni žledolom in vetrolom, širjenje podlubnikov, drevesa, ki rastejo sto let, se hitrim spremembam ne morejo prilagoditi. Da bi jih ustavili, bi morali do leta 2030 spraviti nafto iz prometa, izolirati hiše, nehati razmetavati s hrano, zmanjšati porabo plastike. Delo se sprašuje, če smo na to sploh pripravljeni. (Delo, 9. oktober)

Voda

Delo komentira, da v Sloveniji do strateške surovine 21. stoletja, kar je voda, nimamo spoštljivega odnosa. Ne posamezniki, ki se ne zavedamo, da vse, kar zlijemo v odtok umivalnika, straniščno školjko ali na travnik, prej ali slej tudi spijemo, ne država, ki nima celovitega nadzora nad vodnim krogom. Skoraj sto tisoč prebivalcev komunalne odplake še vedno odvaja neznano kam, neustrezne greznice jih ima preko tristo tisoč. (Delo, 5. oktober)