Mednarodne novice

Iran

Proteste, ki so zajeli ulice številnih iranskih mest, bi bilo napačno označiti za protirežimske. Organizirali naj bi jih kar predstavniki verskih oblasti. Ti naj bi želeli spodkopati sorazmerno zmernega predsednika Hasana Rohanija, dejansko pa globoko režimskega človeka, ki nikakor ni bil prva izbira ajatole Hameneja. Toda protesti so zelo hitro prerasli »predviden okvir«. Organizatorji prvega shoda so očitno krepko podcenili nezadovoljstvo, ki tli v iranski družbi. (Delo, 4. januar)

Korejsko olimpijsko premirje

Prvi pogovori med Korejama po več kot dveh letih so vlili kanček optimizma v permanentno krizo. Večer se sprašuje, če so olimpijske igre v Pjongčangu prvi korak k spravi med Korejama. (Večer, 4. januar)

Palestina

Slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je napovedal, da bo po decembrski pozitivni odločitvi vlade za priznanje Palestine to branil tudi v državnem zboru. Pričakuje, da bo parlamentarni odbor za zunanjo politiko o zadevi razpravljal v začetku prihodnjega meseca. Proces priznanja naj bi Slovenija končala marca ali aprila letos. (Delo, 5. januar)

Terorizem

Boj proti terorizmu še ni dobljen, je tik pred lanskim božičem med obiskom v Nigru svaril francoski predsednik Emmanuel Macron. Zlasti države tako imenovane sahelske Afrike, med njimi predvsem Čad, Mali in Niger, že postajajo vse pogostejša tarča džihadistični milic, ki si tam iščejo novo zatočišče. (Delo, 5. januar)

Arbitražni sporazum med Hrvaško in Slovenijo

»Slovenija ima vso pravico pričakovati, da bo Hrvaška izpolnila svoj del obveznosti,« pravi predsednik Slovenije Borut Pahor na letnem posvetu slovenske diplomacije. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je poudaril, da je spoštovanje arbitražne razsodbe edina pot za rešitev mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško, posledice nespoštovanja s strani Hrvaške pa ogroža njeno članstvo v schengnu in Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj. »Slovenija podpira dialog s Hrvaško, a samo o implementaciji arbitražne razsodbe in ne o risanju meje na novo,« je še povedal zunanji minister. (Delo, 5. januar)

Nacionalne novice

Sovražni govor

Slovenska policija je lani po trenutnih podatkih obravnavala 29 primerov ravnanj, ki jih je uvrstila pod kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti; kazensko ovadbo na državno tožilstvo je podala v le 16 primerih, v preostalih 13 pa je pripravila le poročilo, saj po njihovi presoji podlage za kazensko ovadbo ni bilo. Večer opozarja, da moramo za vsakodnevne rasizme, seksizme in antisemitizme jasno povedati, da nismo pripravljeni to tolerirati. Najbolj nevarna je normalizacija. (Večer, 6. januar)