Mednarodne novice

Samooklicana Islamska država

Samooklicana Islamska država (IS), ki je na vrhuncu moči v Iraku in Siriji nadzorovala območje v velikosti Velike Britanije, hkrati pa delovala kot organizirana država in vojska, je – v organizirani obliki – v zadnjih izdihljajih. A to ne pomeni, da je skrajna sunitska milica, ki je nastala kot posledica ameriške okupacije Iraka in vojne v Siriji, v celoti poražena. Poražena sta samooklicani kalifat in organizacijska struktura, IS pa bo tako ali drugače, vsekakor pa v gverilski obliki, živela še naprej. (Delo, 6. februar)

Nacionalne novice

Nasilje

Število kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in otroke v zadnjih letih v Sloveniji upada, a saj veste, da je statistika kot bikini: razkrije mnogo, a skrije bistveno. Če pogledamo natančneje, vidimo, da število upada predvsem zaradi manj kaznivih dejanj neplačevanja preživnine, medtem ko v kategoriji »nasilje v družini« ni bistvenih sprememb do leta 2015 naprej. Stroka je prepričana, da je sodelovanje med nevladnimi organizacijami in državnimi organi ključnega pomena, če želimo ustrezno nasloviti to problematiko. (Delo, 5. februar)

Venezuela

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar se je zavzel, da slovenska vlada najpozneje na četrtkovi seji Juana Guaidoja prizna za začasnega predsednika Venezuele. Takšni odločitvi ostro nasprotujejo v Levici, v SD pa menijo, da bi se moral o predlogu MZZ izreči državni zbor. (Dnevnik, 6. februar)