Mednarodne novice

Politike do drog

Werner Sipp, predsednik Mednarodnega nadzornega sveta za droge (INCB): »Če želimo, da so politike do drog resnično učinkovite, moramo upoštevati okoliščine tako moških kot žensk. Vlade morajo upoštevati posebne potrebe žensk, ki so odvisne od drog, zagotoviti njihove pravice in zaščititi njihove družine. Na žalost veliko politik in programov do drog na tem področju zaostaja.« (Dnevnik, 4. april)

Sirija

Očiten napad s kemičnim orožjem v sirski provinci je kosil med civilisti in sprožil vrsto obtožb, kdo stoji za napadom. Slednji napad bo vplival na dinamiko diplomatskega dogajanja okoli Sirije. (Dnevnik, 5. april)

Socialno podjetništvo

Zgodba socialnega podjetja Toms je presunljiva in polna navdiha. Za prodani par čevljev podjetje izdela še en par čevljev, ki jih podari otrokom v revščini. Tako so otrokom v stiski razdelili že več kot 60 milijonov parov čevljev. (Večer, 3. april)

Orožarska industrija

Obseg orožarske industrije postaja zastrašujoč, potrošnja držav za orožje pa enormna. Vsak dolar, ki ga porabimo za vojsko, je dolar, ki ne gre za boj proti podnebnim spremembam, ekonomski neenakosti ali proti radikalizaciji ljudi. (Večer, 1. april)

Nacionalne novice

Okolje

Slovenija nima strategije za dolgoročne naložbe v obnovljive vire energije, niti posebne državne agencije, ki bi tovrstno strategijo pripravila in nato bdela nad njenim izvajanjem. Še več, država na veliko subvencionira fosilna goriva. (Večer, 1. april)