Mednarodne novice

Begunci in migranti

Jeffrey D. Sachs komentira, da zidovi in ograje po svetu ne bodo ustavili na milijone migrantov, ki bežijo pred nasiljem, skrajno revščino, lakoto, boleznimi, sušami, poplavami in drugimi težavami. To lahko rešimo le z globalnim sodelovanjem in trajnostnim razvojem. (Večer, 30. junij)

Cilji trajnostnega razvoja

Namestnica visokega komisarja ZN za človekove pravice Kate Gilmore komentira, da so odgovor na izzive sodobnega sveta prav cilji trajnostnega razvoja, ki so nastali po najdaljšem posvetovanju v zgodovini ZN. Ponujajo rešitve za izzive sveta. Sedaj se ne sprašujemo več, kaj moremo storiti, temveč zakaj tega ne počnemo. Žal veliko svetovnih voditeljev gleda nazaj namesto naprej in si prirejajo preteklost, da opravičujejo sedanjo neenakost, namesto da bi kazali na prihodnost, ki si jo naši otroci zaslužijo. (Delo, 2. julij)

Brexit

Po Brexitu je v Veliki Britaniji opazno poskočilo število ksenofobičnih in rasističnih incidentov, zaradi česar so Veliko Britanijo opozorili tudi Združeni narodi, ki oblasti pozivajo, da ustavijo napade na tujce in krivce zanje sodno preganjajo. (Dnevnik, 30. junij)

Mali

Ker je vojna v Maliju pozabljena, so zaradi praznih humanitarnih proračunov ogrožena življenja na tisoče ljudi. Sahel zaznamuje suša, smrt in tihotapci ljudi. Še posebej je ogroženo begunsko taborišče Mbera blizu mavretansko-malijske meje, kamor so zbežali malijski begunci pred vojno in podnebnimi spremembami. (Delo, 5. julij)

Arbitraža med Hrvaško in Slovenijo

Hrvaška je 28. julija 2015 odstopila od arbitraže po kršitvi arbitražnih pravil s strani Slovenije. Kljub temu je arbitražno sodišče odločilo, da nadaljuje svoje delo, in sicer z razlago, da kršitve niso bile tako resne, da bi se Hrvaška morala iz arbitraže umakniti. (Večer, 1. julij)

Trgovanje z ljudmi

Direktor Europola Rob Wainwright komentira, da je tihotapljenje ljudi na območje EU najhitreje rastoči problem Unije. V 2015 se je ta kriminalna dejavnost izjemno povečala. Begunska in migrantska kriza je za kriminalce priložnost, da dosegajo ogromne zaslužke. Gospod Wainwright poudarja, da se Europol tega problema zaveda in se nanj odziva s številnimi operacijami po vsej Evropi. (Večer, 2. julij)

Evropska unija

Slovenski filozof Tomaž Mastnak komentira, da je enakopravnost pogoj za demokracijo. V tem pogledu je sedanja neenakost znotraj EU nesprejemljiva, pravzaprav destruktivna. Demokratične družbe ob taki neenakosti preprosto ne morejo obstajati, kar ogroža evropsko povezavo. (Večer, 2. julij)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Slovenske nevladne organizacije so se pridružile nemški iniciativi “Refugees welcome”. Ustanovile so spletno stran, s pomočjo katere lahko lastniki stanovanj s praznimi sobami k sobivanju povabijo begunce. Na Ministrstvu za notranje zadeve se strinjajo, da je to dober način vključitve beguncev v novo okolje. (Dnevnik, 2. julij)