Mednarodne novice

Okoljevarstvo

Človeška skupnost je potrebovala teror druge svetovne vojne, da je spoznala, da potrebuje mednarodno sodišče, ki bo sodno preganjalo vojne zločine oziroma zločince. Sprašujem se, kakšna ekološka katastrofa bo dovolj katastrofalna, da bomo vzpostavili polnomočno mednarodno organizacijo, ki se bo izključno in sistematično posvečala pregonu ekološkega kriminala. Sprašujem se tudi, kdaj bo politika v okoljskih zadevah svoj fokus s posameznika prenesla na gospodarstvo: kdaj bo spoznala, da je bolj smiselno kot prepovedati uporabo plastičnih vrečk napisati zakone, ki sankcionirajo produkcijo do okolja in človeka škodljivih materialov. (Delo, 30. avgust)

Kitajska

Vsakdanje življenje na Kitajskem kaže Orwellovo distopično podobo nove dobe: roboti govorijo, delajo in celo mislijo namesto ljudi, predvsem pa jih nenehno nadzorujejo. Oblast na Kitajskem je na dosežke svojih podjetij ponosna, saj z njimi uresničuje državno strategijo, v kateri si je zadala, da čez desetletje docela prevzame primat svetovne velesile na področju umetne inteligence. (Dnevnik, 31. avgust)

Evropa

Po Evropi so se ponovno začele pojavljati meje. Rastejo stražni stolpi. Vlečejo se koluti rezilne žice. Postavljajo se nadzorne točke. Krepi se militarizem. Kriminalizira se humanitarno delo in reševanje utapljajočih se ljudi. Sredozemlje, množično grobišče, se še naprej polni s trupli ljudi na begu pred vojnami, revščino, nasiljem, totalitarnimi režimi in pred posledicami podnebnih sprememb. Sovražni govor vstopa v jedro javnega diskurza. (Delo, 31. avgust)

Strateški forum Bled

Drugače od prejšnjih let se je letos na Bledu čutilo nekoliko več svetovljanskosti, saj so številni renomirani razpravljavci naslavljali teme, ki dejansko krojijo globalno realnost, od trajnostnega razvoja, prek multilateralizma do brexita. V ospredju je bil pomen multilateralizma v reševanju globalnih izzivov. Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec: “Nenehno čakanje na globalne odzive ne bo zagotovilo sprememb. Skrajni čas je za vzporedno delovanje od spodaj navzgor. Začeti moramo, kjer koli je to mogoče. Zagotoviti moramo trajnost na ravni posameznika, na nacionalni ravni in na ravni EU ter jo zahtevati na svetovni ravni.” “Nobena država ne more samostojno in po svoje reševati problema podnebnih sprememb,” je opozorila predsednica 73. Generalne skupščine OZN Maria Fernanda Espinosa, ena od najpomembnejših gostij letošnjega BSF. (Večer, 3. september)

Nacionalne novice

Prostitucija

Ženske v prostituciji so v Sloveniji očem skrite. Na ulicah jih običajno ne srečamo, največ jih je po stanovanjih in nočnih lokalih. Večinoma jim na začetku obljubljajo zelo visoke plače, sledijo pa finančne sankcije, minus, ker si jokala, zamujala, fiktivni dolg, ki ga ne morejo nikoli odplačati, odplačevanje prostih dni in podobno. Zvodniki in kriminalne združbe najpogosteje izkoriščajo najbolj ranljive ženske, ki prihajajo iz ekonomsko in socialno revnejših predelov. (Večer, 31. avgust)