Mednarodne novice

Trgovina z ljudmi

Jurij Fedotov, izvršni direktor Urada Združenih narodov za droge in kriminal: »Dandanes moramo biti vsi pozorni na znake sodobne trgovine s sužnji: spolno izkoriščane in zlorabljene ženske in dekleta, prestrašeni otroci, ki prosjačijo na ulicah, in številni delavci, ki živijo na svojem delovnem mestu. To so jasni dokazi o zločinih po vsem svetu.« (Dnevnik, 30. september)

Španija

V demokraciji ne more biti zločin vprašati narod, kako bi hotel živeti. Španija ni demokracija. Nacionalna policija in civilna garda se ne moreta znašati nasilno nad ljudmi, ki si želijo nekaj osnovnega: glasovati. (Delo, 2. oktober)

V imenu države (se) lahko napada lastne prebivalce, ki so najranljivejši, napada se simbolne točke upora in napada se demokracijo. Vse bolj je vse dovoljeno in sprejemljivo. Tišina, ki veje čez Evropo ob nasilju v Španiji, ne sporoča, da je vse v redu. Dokazuje, da je nekaj resno narobe. (Večer, 2. oktober)

Begunci in migranti

Direktorica pisarne Amnesty International za evropske institucije Iverna McGowan komentira, da je dve leti po uveljavitvi sheme večina članic EU begunce in prosilce za azil pustila na cedilu. Izogibajo se odgovornosti in prepuščajo tisoče ljudi Italiji in Grčiji. (Dnevnik, 28. september)

Kurdistan

Čas, ko se bo po vojaški zmagi nad samooklicano Islamsko državo določala nova politična podoba Sirije, se je Erbil zdel kot pravi, morda zadnji trenutek, da se odpravi lastni državnosti naproti. A jasnega načrta, kaj storiti po referendumu, Erbil za zdaj ne premore. (Dnevnik, 30. september)

Slovenci še danes radi rečemo, da smo leta 1991, ko smo se osamosvojili, dosanjali tisočletni sen naroda. Zakaj ga ne bi torej nekoč tudi Kurdi? Tudi Slovenija v času svojega plebiscita in osamosvajanja od Jugoslavije praktično ni imela nobene mednarodne podpore. (Večer, 28. september)

Nacionalne novice

Predsedniške volitve

V nedeljo, 22. oktobra, bo Slovenija volila predsednika republike. Za petletni mandat na funkciji, ki naj bi imela visoko moralno avtoriteto že zato, ker je edina, ki jo ljudje volijo neposredno, se poteguje devet kandidatov, od tega pet kandidatk. (Večer, 30. september)