Mednarodne novice

Begunci in migranti

Na grških otokih, kjer je Evropska unija postavila tako imenovane vroče točke, dejansko pa koncentracijska taborišča našega časa, je tisoče beguncev že davno izgubilo vsakršno upanje, da jim bo nekoč in nekako vendarle uspelo nadaljevati pot proti lažnim obljubljenim deželam. (Delo, 28. december)

Avtonomno orožje

Predstavniki držav se na sedežu Združenih narodov v Ženevi že več mesecev ukvarjajo z vprašanjem, kako ustaviti hitro robotizacijo vojn in prepovedati orožja, ki so že sposobna ubijati sama. Pri tem ne gre za tako imenovane drone oziroma brezpilotna letala in različne letalnike, ki so v zadnjem desetletju ali dveh krepko spremenili vodenje vojn in po prepričanju nasprotnikov tovrstnega pobijanja zakrivili na tisoče tako imenovanih izvensodnih eksekucij z ogromnim številom žrtev med naključno prisotnimi civilisti. (Delo, 28. december)

Evropska unija / Afrika

Da bi se ustavil eksodus mladih iz Afrike, ki doma ne vidijo perspektive in se odpravijo na tvegano pot v Evropo, si želi Evropska unija ustvariti boljše razmere za naložbe v Afriki. Eden takšnih primerov je razvojna pomoč EU v Gani, za katero je v obdobju 2014-2020 namenila 323 milijonov evrov. (Delo, 30. december)

Svet ZN za človekove pravice

Slovenija prvič prevzema enoletno predsedovanje Svetu ZN za človekove pravice, vodilnemu mednarodnemu telesu na področju človekovih pravic. Zunanji minister Karl Erjavec je izpostavil, da so človekove pravice od začetka ključna vsebina zunanje politike Slovenije, ki si bo kot predsedujoča prizadevala za krepitev ugleda sveta. (Dnevnik, 1. januar)