Mednarodne novice

Irak

Bitka za Mosul je prinesla popolno uničenje okoliških vasi, v katere se življenje ne bo vračalo še vrsto let. Vstop iraških sil v Mosul se sicer pojmuje kot odločilna zmaga nad samooklicano Islamsko državo, vendar še vedno ostaja vprašanje, kako odpraviti skrajni islamizem, ki ga zmaga nad samooklicano Islamsko državo ne bo prinesla. (Delo, 2. november)

Libija

Delo komentira, da je bila Libija v času Gadafija zgledno urejena džamaharija, sedaj pa cvetita korupcija in tihotapljenje ljudi. Združeni narodi so pred petimi leti s “pravico do zaščite” (R2P) sicer reševali Libijce, vendar so jim pravzaprav uničili državo. (28. oktober)

Nagrada Saharova

Dobitnici nagrade Saharova za svobodo misli sta pripadnici jazidske skupnosti Nadia Murad in Lamija Adži Bašar. Zaradi skrajnežev samooklicane Islamske države sta šle skozi pekel – bili sta žrtvi spolnih zlorab. Z nagrado sta dobili vsaj moralno zadoščenje. (Večer, 28. oktober)

Poročilo Svetovnega sklada za naravo

Delo komentira, da se bližamo pragu šestega množičnega izumrtja vrst. Poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF) navaja, da lahko zaradi vpliva človeka pričakujemo dramatično zmanjšanje števila divjadi in rastlinja. Do leta 2020 utegne naš planet imeti le še tretjino toliko divjadi in rastlinja, kot ju je imelo pred pol stoletja. (28. oktober)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Načrt Slovenije, da ob večjem pritoku beguncev in migrantov le-tem prepreči vstop v državo, za kar je Slovenija pripravljala spremembo Zakona o tujcih, se je ustavil. Predsednik Vlade Miro Cerar je zahteval, da se preveri, ali je sprememba zakonodaje v skladu s slovensko ustavo in mednarodnim pravom. (Delo, 29. oktober)