Mednarodne novice

Otroci vojaki

Vojaški spopadi so postali tako okrutni, da otroci niso več samo lahka tarča okrutnega izživljanja, ampak so vse pogosteje tudi vojaki. Poročilo Združenih narodov razkriva, da so v obdobju med letoma 2012 in 2017 našteli 29.128 primerov otrok vojakov, in če so leta 2012 zaznali 3159 otrok vojakov v dvanajstih državah, so imeli leta 2017 na seznamu 8185 otrok iz petnajstih držav. Številke pričajo strm porast zlorabe otrok za vojaške namene. (Delo, 26. september)

Podnebni vrh

Se lahko tolažimo s tem, da je več kot 75 voditeljev na ponedeljkovem vrhunskem srečanju obljubilo, da bodo do leta 2050 odpravili izpust ogljikovega dioksida? Ne moremo, vse dokler ob tem molčijo ZDA in Brazilija, Kitajska in Indija pa mešetarita z že danimi obljubami, a brez novih premikov k temu, da bi se resneje posvetili globalni akciji reševanja sveta. Greta Thunberg je imela prav, ko je v ZN dejala, da ni na pravem mestu, ker bi morala biti v šoli. Otroci morajo biti idealisti, a zakaj bi jih obremenili z aktivizmom za tisto, česar sami nismo sposobni uresničiti? Morda je napočil čas, da se začnemo učiti od svojih otrok. Na koncu koncev je to njihov svet. (Delo, 28. september)

Otrok – no ja, 16-letna aktivistka, ki pa je resda videti veliko mlajša – jezno, emocionalno in brez vsakega spogledovanja z njimi ošteva zbrane svetovne voditelje, ti pa ji pri tem ploskajo. Kar jo samo še bolj zbega in razjezi, saj očitno ne slišijo, kaj jim govori. Zato ponavlja: Kako si drznete? (Delo, 28. september)

Orožje

Stalna predavateljica in raziskovalka na Centru za evropsko reformo Sophia Besch komentira, da zagotoviti dosledno izvajanje skupnih pravil EU glede izvoza orožja ne bo lahka naloga. Pomembno vlogo igrajo izvozne omejitve. Tako kot lahko embargo na orožje obrzda agresivno vedenje neke države, ker jo prikrajša za vojaške vire, lahko omejitve izvoza orožja vsaj do določene mere preprečijo neki vladi, da bi ga izrabljala za kršenje človekovih pravic. Da bi te omejitve delovale, jih je treba uveljavljati v celoti, dosledno in transparentno. Res je, da politika izvoza orožja na ravni EU že obstaja. Pravzaprav je, ker vsebuje osem kriterijev za podelitev licence za izvoz orožja, vključno s spoštovanjem mednarodnega humanitarnega prava, ena najstrožjih na svetu. Vendar njenih pravil skoraj nihče ne spoštuje, kar se mora spremeniti, če bi rada EU vzpostavila tudi obrambno unijo. (Večer, 2. oktober)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe

Pretok in vodnatost slovenske reke Soča se zmanjšujeta. Podobno je z rekami drugod po Sloveniji, kar je posledica podnebnih sprememb v praksi in ne več samo za skrb vzbujajoče napovedi stroke.

Podnebne spremembe se dogajajo pred našimi očmi. Najočitnejše so pri taljenju slovenskih dveh alpskih ledenikov, Triglavskega in ledenika pod Skuto. Od lani sta se precej zmanjšala. Njuna površina se je približala doslej najmanjši izmerjeni vrednosti leta 2003. Poimenovanje ledenik je le še pogojno. (Delo, 2. oktober)

Podnebni protesti

Po podatkih organizatorjev se je v 14 slovenskih krajih zbralo več kot 13.000 pripadnikov vseh generacij, ki se potegujejo za dostojno življenje vseh na ohranjenem planetu. Deset okoljevarstvenih zahtev protestnikov je podpisalo 8.000 ljudi in 218 organizacij, a je slovenska vlada še vedno gluha. (Delo, 28. september)

Revščina

Stopnja tveganja revščine med starejšimi je najvišja med vsem prebivalstvom, njihova samoocena zadovoljstva z življenjem pa najnižja, so skrb vzbujajoče ugotovitve Sursa ob jutrišnjem mednarodnem dnevu starejših, in to še toliko bolj, ker je Slovenija po podatkih OZN v skupini desetih najstarejših držav na svetu. (Delo, 30. september)