Mednarodne novice

Kibernetski kriminal

Izvršni direktor UNODC Jurij Fedotov: »Preprečevanje kibernetskega kriminala lahko reši življenja ter okrepi blaginjo in mir. S krepitvijo zmogljivosti kazenskega pregona in partnerstvom s podjetji, da so lahko del rešitve, lahko veliko naredimo in dosežemo v smeri, da internet postane le sila za dobro.« (Dnevnik, 28. april)

Severna Koreja

Kaj žene mladega, komaj 34-letnega severnokorejskega voditelja Kim Jong Una v letošnjem letu, modrost ali šibkost? To je vprašanje, ki si ga ob popolnoma drugačni politiki Severne Koreje zastavljajo v vseh pomembnejših svetovnih prestolnicah. Kajti Kim ’18 je povsem drugačen od Kima ’17. Spravljiv in spoštljiv, nič več prepirljiv in aroganten. Zdi se, da skuša Kim Severno Korejo popeljati po kitajski poti. (Večer, 28. april)

Nacionalne novice

Globalno segrevanje

Med podnebnimi spremenljivkami, ki veljajo za Slovenijo, zbuja največjo skrb rast temperatur. S strateškim okvirjem boja proti in prilagajanja podnebnim spremembam je vlada leta 2016 sicer poskrbela za napredek, toda programa konkretnih ukrepov, ki bi morali slediti, še vedno nimamo. V obdobju 1961–2011 so se temperature v povprečju dvignile za 1,7 stopinje Celzija. Napovedi kažejo, da se bodo dvigovale tudi v prihodnje: v primerjavi z obdobjem 1981–2010 se bodo po vsej državi do leta 2040 povprečno povišale za eno stopinjo Celzija, do leta 2070 pa še za dodatno stopinjo. (Dnevnik, 26. april)