Mednarodne novice

Palestina

Slovenski politolog in sociolog Primož Šterbenc komentira, da četudi bi vse članice Evropske unije (EU) priznale Palestino, to ne bi spremenilo dejstva, da položaj na terenu ne dopušča nastanka palestinske države. Slovenija in članice EU bi morale preprečevati izraelske kršitve četrte ženevske konvencije, vendar tega nikoli niso zares storile. (Večer, 25. januar)

Pomanjkanje vode

Kriza mesta Cape Town ponuja zastrašujoč vpogled v prihodnost v nenehnem pomanjkanju vode, ki je vsaj za prebivalce evropskih držav zaenkrat še neznanka. Stražarji, ki jo varujejo z orožjem ter skrb in previdnost s porabo na vsakem koraku, pa imajo smisel le, ko pomislimo, za kaj vse je voda na dnevni ravni za človeka nujna.  (Dnevnik, 29. januar)

Kurdi / Sirija

Turška invazija na kurdska območja v Siriji je bila predvidljiva. Konflikt, ki bi lahko spremenil mednarodna razmerja, se je šele začel. Najvišjo ceno geostrateškega šahiranja in novega konflikta bodo plačali sirski Kurdi. Ta cena nikakor ne bo le ozemeljska in politična. Štela se bo v človeških življenjih, komentira Delo. (Delo, 27. januar)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Bližajoče se parlamentarne volitve bodo po ocenah analitikov ene najbolj nepredvidljivih, zlasti zato, ker utegne po napovedih na njih nastopiti visoko število volilnih list, kar bo povzročilo fragmentacijo volilnih glasov. Zato se že oblikujejo prvi tihi obrisi morebitnih zavezništev, zlasti med koalicijskimi strankami, medtem ko v opozicijski mavrici tudi zaradi pojava novih akterjev vlada vse večja zmeda. (Večer, 27. januar)