Mednarodne novice

Mladi

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki-moon komentira, da v času izjemne revščine, sovražne diskriminacije, naraščajočega nasilnega ekstremizma, degradacije okolja in drugih globalnih groženj se moramo ozreti proti tistim, ki jih je našteto najbolj prizadelo, in najti rešitve. Še posebej ne smemo pozabiti na mlade. (Dnevnik, 27. avgust)

Sirija / Turčija

Turški poseg v Siriji bo predvsem vplival na že tako krhke varnostne razmere v Turčiji. Pričakovati je povečano število samomorilskih napadov ISIL in zaostrene razmere na jugovzhodu države zaradi spopada s pripadniki Kurdske delavske stranke (PKK). (Delo, 27. avgust)

Begunci in migranti

Razmere v begunskih centrih v Grčiji so obupno slabe. Nekateri begunci so zaradi številnih frustracij in nemoči pod močnim stresom – morda v begunskih centrih ni več daleč do nemirov večjih razsežnosti. (Dnevnik, 27. avgust)

Predsednik slovenske vlade Miro Cerar komentira, da če migrantskih izzivov ne bomo reševali bolj učinkovito, skupno in solidarno, ne bomo kos razvojnim izzivom, saj se nanje ne bomo mogli dovolj osredotočiti. Sicer je poudaril, da je potrebno hkrati tudi zagotoviti mnogo bolj učinkovit nadzor nad ilegalnimi migracijami na zunanjih mejah Evropske unije (EU). (Delo, 29. avgust)

Izjave madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana o reševanju begunske krize sprožajo mednarodno zgražanje – “Napol smo v vojni. /…/ Če ne bo šlo z lepimi besedami, bomo begunce ustavili s silo.” Na meji s Srbijo bo postavljena še ena ograja, ki bo opremljena s sodobno tehnologijo in še bolj masivna. (Delo, 30. avgust)

Nov generalni sekretar ZN

Trenutno se za mesto novega generalnega sekretarja ZN poteguje 10 kandidatov. V tretjem krogu glasovanja je največ podpore še tretjič dobil Portugalec Antonio Guterres. Slovenski kandidat Danilo Türk je zdrsnil v ozadje (osmo mesto), presenetil pa je slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak z vzponom na drugo mesto. (Delo, 31. avgust)

Nacionalne novice

Romi

Položaj Romov v Sloveniji je vse slabši. Zadnja strategija ukrepov za izboljšanje položaja je bila spisana za obdobje 2010 – 2015, nove pa ni. Romi, ki v Sloveniji živijo brez vode, elektrike in pod civilizacijskim minimumom, so prisiljeni državo tožiti na več sodiščih, med drugim tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice. (Dnevnik, 25. avgust)

Trajnostni razvoj

Slovenske občine se vse bolj zavedajo pomena varstva okolja in se usmerjajo na pot trajnostnega razvoja, vendar jim za obsežne projekte primanjkuje finančnih sredstev. Občine navajajo, da potrebujejo pomoč pri gradnji vodovodov in kanalizacije ter energetski sanaciji javnih objektov. Zanje so prevelik zalogaj tudi sanacije plazov, ustrezna zaščita vodnih virov in protipoplavni ukrepi. Občine tukaj računajo na pomoč Slovenije, EU in nevladnih okoljskih organizacij. (Dnevnik, 29. avgust)