Mednarodne novice

Klimatske spremembe

Generalni sekretar ZN António Guterres: “Globalne emisije naraščajo. Temperature naraščajo. Posledice za oceane, gozdove, vremenske vzorce, biotsko raznovrstnost, proizvodnjo hrane, vodo, delovna mesta in ne nazadnje tudi za naše življenje so že velike ter postajajo vse bolj resne. Znanost se ne moti. V mnogih krajih po svetu ljudje ne potrebujejo grafov ali tabel, da bi razumeli podnebno krizo. Preprosto lahko pogledajo skozi okno.” (Večer, 24. oktober)

Slovenski meteorolog, Andrej Velkavrh komentira, da se večinoma že zavedamo posledic našega načina življenja. Ne samo da zvišujemo vsebnost toplogrednih plinov v ozračju, tudi čezmerno onesnažujemo svoj življenjski prostor in porabljamo naravne vire generacijam, ki nas bodo nasledile. A si kar zatiskamo oči pred temi dejstvi, pomagajo pa nam oglaševalske agencije, ki nas v imenu raznih podjetij in multinacionalk prepričujejo, kaj vse »potrebujemo« za kvalitetno in polno življenje. (Večer, 25. oktober)

Kurdi

Zavrženi Kurdi se po krvavem boju za emancipacijo vračajo v režimsko kletko. Podobno velja za Idlib, poslednjo provinco pod nadzorom upornikov, ki je bila del rusko-turških pogajalskih koncesij. Le še vprašanje tednov je, kdaj bomo gledali zmagoslavne vojaške parade. (Delo, 24. oktober)

Vesoljske smeti

Slovenska profesorica za astronomijo na Univerzi v Novi Gorici, Andreja Gomboc komentira, da po najbolj črnem scenariju bi lahko človeštvo zaradi vesoljskih smeti, ki jih proizvajamo, samo sebe »zaklenilo« na Zemljo. Obstaja namreč možnost tako imenovanega Kesslerjevega sindroma. Simulacije kažejo, da lahko pride do verižne reakcije: ob trku in razbitju satelita namreč nastane na tisoče manjših kosov. V nizkih orbitah, zlasti na višini 900 do 1400 kilometrov, bi lahko nastalo toliko drobnih smeti, da bi te orbite postale neuporabne. (Delo, 24. oktober)

Samooklicana Islamska država

Smrt voditelja samooklicane Islamske države Abu Bakra al Bagdadija ne predstavlja vojaško, politično ali geostrateško prelomnega dogodka. Samooklicana Islamska država, agentka krvavega kaosa, je svojo zgodovinsko nalogo že zdavnaj opravila. Čeprav je vojaško poražena, je njena ideologija preživela. (Delo, 29. oktober)

Nacionalne novice

Prepovedane droge

Slovenski mladostniki manj posegajo po alkoholu in tobaku, več pa po konoplji, ekstaziju in drugih prepovedanih drogah. Kokain je prisoten že v srednjih šolah, kažejo izsledki mednarodne raziskave. Konopljo je poskusil skoraj vsak drugi sedemnajstletnik. Dostopnost in uporaba prepovedanih drog se povečujeta. (Delo, 30. oktober)