Mednarodne novice

Afganistan / droge

Legalizacija konoplje in opijskega maka bi prinesla Afganistanu potrebna delovna mesta in davke, zmanjšala korupcijo in terorističnim skupinam odvzela možnost nakupa orožja iz zaslužkov od drog. Omajala bi moč politikov in organiziranega kriminala, ki so znatno večja grožnja svetu, kot so droge. (Delo, 26. avgust)

ZDA

Profesor sociologije na univerzah v Ljubljani in Bologni Rudi Rizman komentira, da ZDA nikoli niso bile imune na fašizem. Dogodki v Charlottesvillu potrjujejo spoznanje, da največja grožnja tej državi ne prihaja od zunaj, temveč od Amerike same. Novo pri tem je, da je predsednik Trump skrajnim političnim stališčem na široko odprl pot v Belo hišo in jim tako podaril legitimnost v političnem prostoru. (Delo, 28. avgust)

Kurdski plebiscit

Prebivalci iraškega Kurdistana, katerega meje še zdaleč niso jasno in končno začrtane, bodo 25. septembra na referendumu glasovali o neodvisnosti. Če se kurdske regionalne oblasti v Erbilu, morebitni prestolnici 194. svetovne države, pod silovitim pritiskom mednarodne skupnosti v zadnjem trenutku ne bodo premislile in referenduma preložile za »nedoločen čas«, bo to eden najpomembnejših geostrateških dogodkov zadnjega desetletja. Tektonski dogodek, ki bi lahko dodobra pretresel ostanke struktur in poskrbel za novo risanje bližnjevzhodnih zemljevidov. (Delo, 28. avgust)

Severna Koreja

Profesionalnim politikom je pač jasno, da Kim Jong Un izvaja predstave na svetovnem odru predvsem zato, da se pokaže močan pred domačo, obubožano in lačno javnostjo. Mnogi diktatorji so skozi zgodovino v časih, ko je ljudstvo stradalo, prirejali mogočne vojaške parade, da so ljudem dali vsaj igre, če že kruha niso mogli, in Kim ni pri tem nobena izjema. (Večer, 30. avgust)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Dimitris Avramopoulos, evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo, upa, da bo tudi Slovenija pomagala pri zajezitvi migracijskih tokov vzdolž osrednje sredozemske poti. To lahko stori na več načinov. Prispeva lahko več sredstev v skrbniški sklad EU za Afriko, ki je namenjen odpravljanju temeljnih vzrokov migracij, lahko napoti uslužbence v agencije EU, ki delujejo v Italiji, in lahko zagotovi mesta za zakonito preselitev pravih beguncev neposredno iz Libije in sosednjih držav. (Delo, 25. avgust)

Integracijska hiša v mestu Maribor je v minulih desetih letih gostila 136 migrantov, zdaj jih v njej biva 36. Kljub izzivom imajo na splošno uspešno integracijo, ki pa je plod uspešnega sodelovanja migrantov ter nevladnih organizacij in prostovoljcev. (Večer, 29. avgust)

Obnovljivi viri energije

Izpusti ogljikovega dioksida, ki ga ustvarjajo fosilna goriva in industrija, po podatkih več mednarodnih institucij že tretje leto zapored stagnirajo. In to kljub visoki gospodarski rasti. Dnevnik se sprašuje, kaj se dogaja. Mednarodne institucije, med drugim UNDP, kot glavni razlog navajajo vse večji delež rabe obnovljivih virov energije v industriji in prometu. (Dnevnik, 25. avgust)