Mednarodne novice

Terorizem

Mineva leto dni od terorističnega napada v Belgiji. Obletnica je bila zaznamovana z žalostjo, upanjem in spominom na žrtve. Po ugotovitvah strokovnjakov se je trend radikalizacije po napadih nadaljeval, hkrati pa se povečuje islamofobija, stigmatiziranje muslimanov in politične zlorabe beguncev. (Delo, 23. marec)

Čeprav so evropske države krepile varnostne ukrepe vse od terorističnih napadov v Madridu leta 2004, popolne varnosti ni bilo mogoče zagotoviti. Pravzaprav je prihajalo do erozije človekovih pravic. (Delo, 24. marec)

Ko so atentatorji radikalizirani islamisti, je važno, da se uprejo ljudje, ki imajo muslimanska imena, kot je to storil londonski župan Sadiq Khan. (Večer, 24. marec)

Okolje

Slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj opozarja, da lokalno gledano smo že marsikje presegli varno mejo trajnostne razpoložljivosti vode za črpanje in se že soočajo s hudim pomanjkanjem vode, čeprav globalno gledano te varne meje še nismo presegli. Zavedati se še moramo, da naraščanje števila prebivalstva in podnebne spremembe lahko ob dosedanjem načinu uporabe vode povzročijo svetovno krizo. (Večer, 25. marec)

Nacionalne novice

Človekove pravice

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks komentira, da je Slovenija izkazala solidarnost s premestitvami beguncev iz Italije in Grčije, vendar jo še čaka veliko dela na področju njihove integracije. Dodatno je izpostavil, da ostaja kritičen do sprejema novega zakona o tujcih. (Delo, 24. marec)

Okolje

Slovenija daje škodljive subvencije za fosilna goriva, in sicer 70 milijonov evrov za termoelektrarne. Okoljevarstveniki so se povezali v skupno pobudo in od države zahtevajo odpravo škodljivih praks ter resnične ukrepe za prehod v nizkoogljično družbo. (Dnevnik, 27. marec)