Mednarodne novice

Klimatske spremembe

Da bi emisije toplogrednih plinov globalno upadle, bi se morala bistveno spremeniti transportna panoga. Projekcije kažejo na občuten porast ladijskega in letalskega prometa, kar pomeni naraščanje izpustov CO2, kar je v nasprotju s cilji pariškega sporazuma. (Večer, 22. marec)

Nemška evropska poslanka Ska Keller poudarja, da moramo priznati, da so večji delež pri uničevanju podnebja prispevale države, ki so zdaj bogate in industrijsko razvite, zato morajo prispevati tudi veliko večji delež pri zmanjševanju izpustov CO2. Razporeditev mora biti pravična, saj ne moremo zahtevati, da ustavijo svoj razvoj. Ne bi bilo pravično. (Delo, 23. marec)

Jemen

Več kot 80 odstotkov prebivalcev 29-milijonskega Jemna je za osnovno preživetje odvisnih od humanitarne pomoči. Mednarodne organizacije ob žalostni četrti obletnici začetka vojne v tej bližnjevzhodni državi, ki jo obeležujemo 26. marca, opozarjajo, da je Jemen največja humanitarna kriza na svetu, hkrati pa tudi ena najbolj prezrtih. Več kot 2,2 milijona otrok, mlajših od pet let, je podhranjenih in se dobesedno borijo za življenje. (Delo, 23. marec)

Sirija / Kurdi

Kljub zapletenim geostrateškim interesom bi morala celotna mednarodna skupnost storiti vse, da prepreči morebitno turško ofenzivo in zaščiti sirske Kurde. Le tako bi jim lahko, vsaj delno, odplačala neznanski dolg za njihovo žrtvovanje v imenu človeštva. V boju s samooklicano Islamsko državo (IS) so imeli ključno vlogo prav sirski Kurdi. (Delo, 26. marec)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe

V petih letih je imela Slovenija v gozdu dve naravni katastrofi, žledolom in vetrolom, kakršnih v zgodovini ne pomnimo, k temu pa prispevajo podnebne spremembe. Slovenski gozdarji si tako na različne načine prizadevajo, da bodo gozdovi bolj odporni na klimatske spremembe. (Delo, 21. marec)