Mednarodne novice

Begunci in migranti

Svet beleži nov žalostni rekord: 71 milijonov svetovnega prebivalstva je razseljenega, 25 milijonov od teh je beguncev. Zaradi vojn, lakote, nasilja je svoj dom vsaki dve sekundi prisiljen zapustiti en Zemljan; brez doma je že vsak 108. Visoki komisariat Združenih narodov (ZN) ugotavlja, da je število razseljenih doseglo najvišjo točko po letu 1950. A svet, kot ugotavljajo človekoljubne organizacije, ostaja ob človeških tragedijah in stiskah migrantov ter beguncev, ki iščejo nove priložnosti v razvitih državah, bolj ali manj brezbrižen. (Delo, 20. junij)

Iran

Delo se sprašuje, ali obstajajo dovolj močni interesi za nasilno spreminjanje dolgoletnega statusa quo na Bližnjem vzhodu. Ameriška vladajoča politika bi se vendarle rada izognila vojaškemu obračunavanju z Iranom, a je pod pritiskom zaveznice Savdske Arabije, ki Teheran obtožuje vojaškega obračunavanja z njo prek jemenskih posrednikov. Predsednik Trump tudi ponavlja, da Iranu ne bo dovolil jedrskega orožja – možnosti, da položaj uide izpod nadzora, je veliko. (Delo, 22. junij)

Klimatske spremembe

Klimatolog Chris Rapley komentira, da so si strokovnjaki za podnebje edini, da nas čaka katastrofalna prihodnost, če se bo planet segreval z enakim tempom kot v zadnjih desetletjih, a je hkrati prepričan, da je »človeška iznajdljivost neomejena in da je prehod iz globalnega energetskega sistema, ki temelji na fosilnih gorivih, v svet, ki ga poganjajo čiste in zelene tehnologije, možen in dostopen. Tako kot pri prejšnjih tehnoloških revolucijah je tudi tukaj treba ustvariti dobiček in trgi bodo sami spodbudili razvoj.« (Delo, 22. junij)

Turčija

Recep Tayyip Erdoğan je v Ekremu İmamoğluju končno dobil resnega tekmeca. Bila je dolga, vroča, strastna, energična in evforična noč. Odmevale so pesmi svobode. Glasno so klicali k demokraciji za celotno Turčijo. Ljudje so si, sneti z avtoritarne verige, ki jih je začela dušiti že pred šestimi leti po zatrtju v parku Gezi, še bolj pa po propadlem poskusu vojaškega državnega udara pred slabimi tremi leti, dali duška. Novi istanbulski župan Ekrem İmamoğlu je pred milijonsko množico v četrti Beylikdüzü, ki jo je do pred kratkim vodil, nastopil kot državnik. (Delo, 26. junij)

Nacionalne novice

Azilna politika

Predlog novele zakona o mednarodni zaščiti, s katerim so poslanci SDS predlagali zaostritev azilne zakonodaje, ni prestal prve obravnave v Državnem zboru. Splošna razprava je pokazala, da večina poslancev predlogu nasprotuje in meni, da ni skladen s skupno evropsko azilno politiko. Osrednja dva predloga sta zaostritev pogojev za priznanje mednarodne zaščite zaradi zagotavljanja nacionalne varnosti ter varnosti ljudi in premoženja ter prepoved za prošnjo za mednarodno zaščito za tiste, ki v Slovenijo vstopijo prek druge države članice EU ali varne tretje države. (Večer, 20. junij)