Mednarodne novice

Trgovina z ljudmi

Na svetu je več sužnjev kot kadarkoli v zgodovini, spreminjajo se le oblike zasužnjevanja. Po podatkih Združenih narodov je približno 21 milijonov ljudi po vsem svetu žrtev prisilnega dela, pri čemer so vključene tudi žrtve trgovine z ljudmi. Trgovina z ljudmi se ne dogaja le na revnih območjih, vedno pa so vpletene tudi najvišje plasti države, sicer ne more obstati. (Večer, 31. julij)

Multilateralizem

Podpredsednik Brookings Institution Kemal Derviş komentira, da ohranjanje – kaj šele poglobitev – obstoječega sistema globalnega upravljanja sveta ne bo mogoče brez podpore ZDA. V času, ko ZDA vse bolj nasprotujejo mednarodnemu sodelovanju in ga aktivno spodkopavajo, je to razlog za zaskrbljenost. (Dnevnik, 30. julij)

OZN

V New Yorku se velja ustaviti tudi na sedežu Organizacije združenih narodov (OZN), ne le zaradi fotografije ob ograji s slovensko zastavo, ampak tudi zaradi ogleda impresivne zbirke umetnin. Sedež se ponaša z impresivno in poučno zbirko umetnin, zanimivo tako za ljubitelje umetnosti in zgodovine kot za tiste, ki jih zanimajo mednarodno pravo in mednarodni odnosi ter politika. (Delo, 28. julij)

Pohabljanje spolnih organov

Ker je pohabljanje ženskih spolnih organov povsod v Evropi prepovedano, nekatere družine priseljencev svoje hčerke med počitnicami odpeljejo v Afriko in tam opravijo grozljivi ritual obrezovanja. Ritual se prenaša iz generacije na generacijo. Matere, ki so to pohabljenje doživele na lastni koži, še v 21. stoletju v isto grozo pahnejo tudi hčerke. Pomemben dejavnik, ki jih lahko odvrne od tega, sta ostra zakonodaja in dosledno kaznovanje storilcev, tudi če je bil postopek opravljen v tujini. (Večer, 28. julij)

Plastika

Zdelo se je, da je morje izpljunilo vse, s čimer so ga ljudje zadnje mesece hranili, potem ko je plima odvrgla na obalo finančnega središča Mumbaja 215 ton plastičnih odpadkov. Vse se je vrnilo nazaj ljudem, ki so plastične predmete brez razmišljanja metali v reke. Arabsko morje je vse vrnilo na najprivlačnejše turistične lokacije ob bombajski obali. Plastika je demon, ki ga lahko ubijemo samo s skupnimi močmi. (Delo, 25. julij)

Izrael

V Izraelu so z ne tako prepričljivo večino sprejeli zakon, ki neposredno briše še zadnje pravice Palestincev, ki živijo v Izraelu in tvorijo 20 odstotkov prebivalstva – ukinja se arabščina kot uradni jezik. Judovski skrajneži so bučno proslavili novo ponižanje sodržavljanov arabskega rodu. (Dnevnik, 20. julij)

Pravica do azila

Poročilo o ”pushbackih” na slovensko-hrvaški meji Pravno-infromacijskega centra opozarja na vračanja mladoletnih in objektivno odgovornost slovenskih oblasti zaradi verižnih vračanj v razmere, ki so ponižujoče in nečloveške. Slovenija je ljudem kršila pravico do azila, saj je omejevala dostop do azilnega postopka. (Večer, 19. julij)

Nacionalne novice

Migracije

Slovenska raziskovalka migracij Dr. Marina Lukšič – Hacin komentira, da je med razlogi za sekuratizacijo in militarizacijo potrebno iskati tudi prerazporejanje državnega denarja. Represivni aparati slovenske države so bili deležni zmanjšanja proračunskega deleža in so v migracijah našli možnost, da si finančno opomorejo. (Dnevnik, 21. julij)