Mednarodne novice

Avstrija

Sebastian Kurz kljub rosni mladosti ne prinaša svežine, temveč politično agendo, ki se napaja z nacionalističnimi sentimenti in kulturnimi strahovi. Je konservativec in nacionalist. (Delo, 21. oktober)

Okoljevarstvo

Oceani so bili dolgo velikodušna skladišča ogljikovega dioksida, ki ga človeštvo proizvede z uporabo fosilnih goriv. Zadnja raziskava kaže, da bo ceno za to plačal morski živelj. Zniževanje pH-vrednosti oceanov, ki je posledica naraščajočih koncentracij ogljikovega dioksida v morjih, bi lahko prizadelo skoraj polovico morskih živalskih vrst. (Delo, 24. oktober)

Velika Britanija

V Veliki Britaniji se povečuje bojazen, da se bodo islamski fanatiki, ki so se borili za samooklicano Islamsko državo, zaradi njenega propada vrnili domov in dramatično povečali grožnjo terorističnih napadov. (Dnevnik, 24. oktober)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Slovenski delodajalci vedno bolj ugotavljajo, da pri beguncih pogosto gre za izobražene ljudi, ki so pripravljeni in znajo delati. Delodajalci v beguncih prepoznavajo priložnost. (Večer, 23. oktober)

Trgovina z ljudmi

Vsako leto je zaradi trgovine z ljudmi v Sloveniji obsojenih pet do šest storilcev. V Sloveniji so žrtve izkoriščanja predvsem delavci iz Bosne, Srbije, Makedonije, Bolgarije in Romunije. (Večer, 19. oktober)