Mednarodne novice

Severna Koreja

Med grožnjami z odpravo moratorija na jedrske poskuse se postavlja vprašanje, kaj hoče Kim, vojno ali luksuz. Vsekakor severnokorejski vodja z luksuznimi vozili sporoča Donaldu Trumpu in drugim zahodnim vodjem, da sankcije v bistvu ne delujejo. Luksuzni avtomobili so pomemben kazalnik, da severnokorejski vodja noče spopada. Pripravljen se je pogajati. Kaj pa sankcije, se sprašuje Delo. Bolje bi jih bilo odpraviti. Tako in tako jih malokdo resno upošteva. (Delo, 18. julij)

Okoljevarstvo

Predstavnica Evropske podnebne fundacije Erica Hope komentira, da bosta »leta 2050 industrija in kmetijstvo še ustvarjala toplogredne pline, zato moramo toliko globlje zarezati v drugih sektorjih. V prometu, energetiki in na področju stavb moramo priti tako rekoč na ničlo. Zelo očitno je, da premog v podnebno nevtralni družbi nima kaj iskati, saj gre za enega največjih onesnaževalcev.« (Dnevnik, 19. julij)

Voditeljica nemških Zelenih in sovoditeljica evropske zveze zelenih strank Franziska Maria Ska Keller komentira, da ni nič bolj pravičnega kot to, da zagotovimo, da bo na našem planetu mogoče živeti tudi v prihodnosti. Tema klimatskih sprememb je postala v Evropskem parlamentu neizogibna, kar je dobro, vendar potrebujemo konkretne ukrepe in to takoj. (Delo, 24. julij)

Sudan

Sudanska revolucija je v odločilnem obdobju. Prejšnji teden so se predstavniki protestnikov oziroma civilne družbe s prehodnim vojaškim svetom, ki je odstavil in nasledil vojnega zločinca Omarja al Baširja, dosegli dogovor o 39-mesečnem prehodnem obdobju, med katerim si bodo izmenjavali oblast, potem pa skupaj organizirali prve »svobodne in poštene« volitve v zgodovini države. Po osmih mesecih protestov in več sto žrtvah ter več tisoč ranjenih – natančnih številk ne pozna nihče – je bil v Kartumu le dosežen politični dogovor. (Delo, 20. julij)

Begunci in migranti

Predsednica skupine Food Tank Danielle Nierneberg komentira, da tako kompleksnega izziva, kot so migracije, ni mogoče rešiti s strožjo zakonodajo in zidovi. Odpravljati je potrebno vzroke migracij, med katerimi je tudi slab globalni sistem preskrbe s hrano. Vlade razvitih držav bi morale ponovno premisliti o smiselnosti kmetijskih subvencij in uresničevati cilje politike zmanjševanja obsega zavržene hrane. Vlade držav v razvoju pa morajo sprejeti ukrepe zmanjšanja neenakosti med spoloma. (Večer, 24. julij)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe

Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj komentira, da bi morali v Sloveniji podnebne spremembe obravnavati kot grožnjo nacionalni varnosti, mi pa imamo politike, ki jih zanikajo ali marginalizirajo. Lahko jih namreč štejemo k dejavnikom, ki lahko sprožajo krizne razmere. Podnebne spremembe se glede na analize stopnjujejo in žal potekajo točno tako, kot znanost napoveduje in opozarja že desetletja. Zelo ogreta tla in pa neobičajno toplo morje v bližini Slovenije ustvarjajo idealne pogoje za nastanek neurij, ko v te konce prispe hladnejši zrak. Na tovrstne razmere se moramo bolje pripraviti in sprejeti ustrezne preventivne ukrepe. (Večer, 23. julij)