Mednarodne novice

Evropa

Francoski sociolog Pierre Birnbaum komentira, da so »razmere v Evropi nevarne. Sanje o demokratični Evropi blaginje so ogrožene. Po eni strani zaradi ekonomskih škandalov, močan je strah pred migracijami, pred invazijo muslimanov, pred terorističnimi napadi …, ob tem številni vsak dan umirajo v Sredozemlju. V takšnih okoliščinah hitro vzhaja nevarni populizem.« (Delo, 19. januar)

Nubsko ljudstvo

Gobavost ni zgolj bolezen iz bibličnih pripovedi o Jezusu Kristusu, ampak je ostala živa vse do današnjih dni, saj počasi, a zanesljivo uničuje nubsko prebivalstvo. Čeprav imamo zdravila in prostovoljce za pomoč obolelim, ni političnega dovoljenja za posredovanje. Zdravila ostajajo v tovarnah, bolnišnicah in lekarnah, gobavci pa razpadajo pri živem telesu. (Delo, 21. januar)

ZDA

Nekdanji švedski premier in zunanji minister, Carl Bildt komentira, da ZDA hvalijo avtoritarne bližnjevzhodne režime – razen iranskega. Iran je po Pompeovih besedah vir vseh težav v regiji. Toda to je absurd. Iranski režim nima prav nič opraviti z brutalno represijo v Egiptu, zapletenimi strukturnimi vprašanji v Savdski Arabiji ali zastojem v izraelsko-palestinskih odnosih. Iran je pravzaprav zapriseženi sovražnik Islamske države (IS) in se zavzeto bori proti njej. (Večer, 22. januar)

Nacionalne novice

Vlada

Podpora novi vladi Marjana Šarca se je že tretji mesec zapored dvignila. Tokrat je z njenim delom zadovoljnih kar 56 % anketirancev. Stranka Marjana Šarca je tudi prehitela pogosto prvo stranko po priljubljenosti, kar je SDS od Janeza Janše. Hkrati je postal Marjan Šarec najbolj priljubljen politik v Sloveniji in tako prehitel predsednika države Boruta Pahorja, ki je bil po anketah zelo pogosto na prvem mestu. (Dnevnik, 21. januar)