Mednarodne novice

Kitajska in Indija

Medtem ko je svet čakal na veliki pok na Korejskem polotoku, so se v zahodni Himalaji, oddaljeni 3700 kilometrov od najbolj vroče točke sveta, stepli indijski in kitajski vojaki. Kitajsko-indijski odnosi so se zelo poslabšali. Aziji grozita dve vojni in obe bi bili katastrofalni za ves svet. (Delo, 17. avgust)

Terorizem

Častnik Delo se ob terorističnem napadu v Barceloni sprašuje, če je prišel čas, ko mora Evropa temeljito razmisliti, ali naj še sodeluje v vojaških operacijah na Bližnjem in Srednjem vzhodu, ki območja, bogatega z nafto, niso stabilizirale, pač pa demolirale. (Delo, 19. avgust)

Tarča novega morilskega pohoda samooklicane Islamske države bi bila težko bolj natančno, bolj cinično in bolj preračunljivo izbrana. Barcelona je eno najbolj odprtih, toplih, svobodoljubnih in strpnih mest na svetu. Sedaj ne sme prevladati zavezništvo sovraštva, ki napaja evropske skrajne desničarje. Svobodo je mogoče braniti le s še več svobode. Ne glede na ceno. (Delo, 19. avgust)

Ni lahko napisati in še manj sprejeti, da terorističnih napadov v Evropi v bližnji prihodnosti ne bo manj, kvečjemu obratno. Razlog je tudi evropski odziv. Odzvali smo se s strahom, nasiljem, rasizmom, ksenofobijo, populizmom, militarizacijo, postopnim vračanjem meja, omejevanjem svoboščin, razčlovečenjem beguncev in migrantov, gradnjo stražnih stolpov in zidov, stotinami kilometri bodeče žice, ignoriranjem mednarodnih konvencij o človekovih pravicah, sodelovanjem v številnih nepravičnih vojnah, infantilno razpetostjo med Washingtonom in Moskvo, toleriranjem neonacističnih praks in strank, stopnjevanjem neenakosti tudi znotraj EU, ponovnemu vzponu nacionalizma. (Delo, 23. avgust)

Begunci in migranti

Nemčija in Francija nameravata oborožiti vojsko sahelske peterico, da bo namesto Evrope opravila umazano delo pri zaustavljanju beguncev. Lahko se zgodi, da bodo nekatere diktature lepega dne evropsko orožje uporabile tudi proti svojemu prebivalstvu. (Delo, 19. avgust)

V Libiji so migranti iz podsaharske Afrike, ki se želijo prek osrednje sredozemske poti prebiti v Evropsko unijo, izpostavljeni nasilju oboroženih milic in kriminalnih združb, ki so zavladale po zrušitvi Gadafijevega režima. Te oborožene skupine – skupaj s tistimi, ki sodelujejo z EU v boju proti migracijam – dojemajo migrante kot blago, ki ga je mogoče kupiti in preprodati. (Delo, 19. avgust)

Srbija in Makedonija

Beograd je umaknil vse diplomate iz Skopja. Po uradni različici so jih pozvali na konzultacije. V ozadju bi lahko bil pritisk Beograda na Skopje, naj glasuje proti članstvu Kosova v Unescu. (Delo, 22. avgust)

Nacionalne novice

Droge

Zdravnik Milan Krek je eden najboljših poznavalcev problematike zlorabe drog v Sloveniji. Krek komentira, da je resen problem, da uporabnik nikoli ne ve, kaj je kupil. Vsaj 40 odstotkov drog je druge vrste, kot so jo uporabniki kupili, zato posledic tako rekoč ni mogoče predvideti. (Delo, 19. avgust)