Mednarodne novice

Izrael in Palestina

Profesorica mednarodnega prava iz univerze Southern Illinois, Virginia Tilley komentira, da »Palestinci živijo med dvema ravnema – fikcijo in resničnostjo. Fikcija so sanje o lastni državi, realnost pa je, da je ne bodo dobili. Ideja o skupni državi z Izraelom med Palestinci sicer nima veliko podpore, toda o tem še niso imeli prave in konkretne debate. Ker tudi Izraelci o skupni državi nočejo niti slišati, se samo nadaljuje pogovor o dveh državah, toda s tem tudi izraelska okupacija«. (Delo, 18. maj)

Avstrija

Rusi so že drugič v zadnjih sto letih Avstrijo osvobodili skrajno desničarskih oblasti. Novica o novih volitvah, ki jo je izustil avstrijski premier, je bila sprejeta skoraj tako, kakor da bi na evrosongu spet zmagala kaka njihova Conchita. Šalo na stran; Avstrija je dokazala, da je demokratična družba, v kateri umazano početje politikov, ki najbrž ni nič neobičajnega, pač ni prebavljivo, ko pride v javnost. Posledice so bile takojšnje – nove volitve, vendar le kdo bo vodil državo do takrat, se sprašuje Delo. (Delo, 20. maj)

Ekstremizem

Skrajne skupine Islamska država, Al Kaida in druge se poskušajo bolj uveljaviti na območju Sahela, v podsaharski Afriki. Na roke jim gredo tudi politični, družbeni in okoljski dejavniki. Sahel s Saharo je primeren za razmah terorizma že zato, ker je to velikansko slabo poseljeno območje, večje od Evrope. Poleg tega je na teh prostranstvih vrsta najrevnejših držav sveta od Mavretanije na zahodu do Somalije na vzhodu s slabo učinkovito s policijo, vojsko, pravosodjem in drugimi sektorji. Regijo tudi pesti globalno segrevanje, ki še dodatno destabilizira razmere v regiji. (Dnevnik, 22. maj)

Nacionalne novice

Okoljevarstvo

V 50., 60. in 70. letih je bilo v Sloveniji samoumevno, da je narava odlagališče odpadkov. Vse dokler se otroci niso smeli več kopati v ribnikih in so izginile ribe, žabe in vse drugo. Odkrivajo se nove in nove jame polne odpadnih materialov, a nič ni odvoženo. Sanacija teh jam je več kot nujna, a država nima posluha za takšne reči. Vse, kar je v teh jamah, se izpira v zemljo. (Večer, 18. maj)

Slovenija je v Bruselj poslala najslabši osnutek energetsko-podnebnega načrta izmed 28 osnutkov nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov, ki so jih morale države članice EU do začetka leta predložiti Evropski komisiji. Manjka mu ambicioznosti in kredibilnosti ter jasna pot do ogljične nevtralnosti pred letom 2050, ugotavlja poročilo fundacije European Climate Foundation. Še več, če so najboljše države ocenjevanju nacionalnih načrtov prejele okoli 50 točk (Španija, Francija, Grčija) in je druga najslabša država Slovaška prejela 12,5 točk, bi si Slovenija zaslužila s 3,2 točkama kar svoj razred – edina je namreč padla pod 10 točk. (Večer, 20. maj)