Mednarodne novice

Jemen

Stephen O’Brien, generalni podsekretar Združenih narodov (ZN) za humanitarne zadeve, Margot Wallström, švedska zunanja ministrica, in Didier Burkhalter, zvezni svetnik in švicarski zunanji minister, v skupnem članku komentirajo, da »so ljudje v Jemnu so dovolj trpeli. V svojih prizadevanjih za izpolnitev potreb o varovanju življenj in zaščiti 21 milijonov ljudi, kar predstavlja več kot tri četrtine celotnega prebivalstva v Jemnu, moramo biti nepopustljivi. Naša kolektivna moralna dolžnost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da končamo trpljenje ljudi v Jemnu.« (Večer, 19. september)

Bosna in Hercegovina

Tudi več kot 20 let po koncu vojne v Bosni in Hercegovini žrtve spolnega nasilja ostajajo diskriminirane, prezrte in prepuščene življenju na družbenem robu. Storilci ostajajo nekaznovani, molk pa je za žrtve kot atomska bomba, ki bo eksplodirala. (Večer, 14. september)

72. zasedanje Generalne skupščine ZN

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec komentira, da so Združeni narodi edina univerzalna organizacija za reševanje globalnih vprašanj, ki kljub določenim pomanjkljivostim ostaja jedro sodobne institucionalne ureditve mednarodne skupnosti. Slovenija se bo na 72. zasedanju Generalne skupščine ZN zavzemala za utrjevanje ukrepov za trajnostni razvoj, med katere sodi razglasitev svetovnega dne čebel, varstvo in uveljavljanje človekovih pravic ter več preventivne diplomacije in krepitev preprečevanja konfliktov. (Delo, 16. september)

Uvodni nastop Donalda Trumpa pred svetovno organizacijo je več kot izpolnil pričakovanja. V temačnem obračunu je zagrozil Severni Koreji, le malo manj je udrihal po Iranu in Venezueli ter poudarjal svojo nacionalistično politiko Najprej Amerika. V dvorani ZN je bilo slišati­ vzdihe osuplosti, ko je ameriški predsednik zagrozil, da je pripravljen uničiti Severno Korejo. (Delo, 20. september)

Severna Koreja

Grozljiv je stranski učinek sankcij proti Severni Koreji. Odprta so namreč vrata za pospešeno širjenje jedrske oborožitve med režimi, ki so manj izolirani in mnogo bogatejši od Severne Koreje. Med drugim sankcije tudi dokazujejo nemoč mednarodne skupnosti pri zagotavljanju globalne varnosti. (Dnevnik, 18. september)

Nacionalne novice

Izobraževanje

Podatki OECD so potrdili, da Slovenija vse manj vlaga v izobraževanje, zaradi česar je podplačano delo učiteljev za mlade neperspektivno, kar bo čez desetletje prineslo težave. Sposobni mladi se ne bodo odločali za poklic učitelja, saj je delo slabo plačano, kar lahko močno vpliva na kvaliteto izobraževalnega sistema. (Večer, 15. september)