Mednarodne novice

Sirija

Režim v Damasku je preživel, za vladanje v prihodnosti pa mu ne bo treba sprejemati kompromisov. V ospredju mora biti usoda sirskih civilistov, ki je sicer drugorazredna politična tema in tako dolga, da je v Siriji že odrasla generacija otrok, ki bi danes morali obiskovati drugi ali tretji razred osnovne šole, toda od rojstva ne poznajo nič drugega razen – vojne. Minilo je že osem let. (Delo, 19. marec)

Klimatske spremembe / protesti

Glavni pogajalec Slovenije za področje podnebnih sprememb Zoran Kus komentira, da morajo »vlade in voditelji držav sporočila mladih slišati in nemudoma ukrepati, ne pa jih preslišati oziroma ignorirati ali celo preprečevati legitimne, legalne in globoko upravičene proteste mladih, kakor se žal dogaja v nekaterih državah«. Svetovni protest mladih in vseh pridruženih je nadvse pomemben in odločen poziv za skupno rešitev planeta Zemlje. (Večer, 16. marec)

Slovenska okoljska aktivistka Ema Otavnik opozarja, da svet, v katerem se skrb za okolje in pravično plačilo delavcev ekonomsko ne splačata, je narobe svet. Pri vsem tem je spodbuden fenomen globalnega mladinskega podnebnega gibanja. Nikoli v zgodovini človeštva se še ni zgodilo, da bi v tako kratkem času na vseh kontinentih sveta složno korakale množice, združene v skupnem boju, pod istim sloganom, za isti cilj. (Večer, 14. marec)

Iran

Slovenski politolog Primož Šterbenc komentira, da Iran zaradi sankcij nikoli ni dobil priložnosti, da bi polno razvil svoje ekonomske potenciale in svojemu mlademu prebivalstvu zagotovil zadostno število delovnih mest (po nekaterih podatkih iz Irana vsako leto v tujino odide 150.000 izobraženih Irancev). Slabosti sta tudi dejstvo, da Homeini ni določil natančnejših pravil ekonomskega delovanja, in pa široko razširjena korupcija, povezana s tem, da je pomemben del ekonomije v rokah Iranske revolucionarne garde. Je pa oblast s sistematično redistribucijo zagotovila boljše življenje revnejšim slojem. (Dnevnik, 16. marec)

Avstrija

Notranji minister Herbert Kickl dela azilno zakonodajo v Avstriji vse strožjo. Sedaj predlaga varnostni pripor za potencialno nevarne migrante, migrante brez možnosti za azil pa bi izgnal takoj. (Večer, 14. marec)

Nacionalne novice

Klimatske spremembe / protesti

Tudi slovenska mladina se je priključila petkovim protestom, na katerih mladi z vsega sveta zahtevajo takojšnje ukrepe proti globalnemu segrevanju in podnebnim spremembam. Mladi tudi opozarjajo na najnovejše poročilo Združenih narodov, ki med drugim opozarja, da sta »onesnaženje in okoljska škoda, ki ju je povzročil človek, kriva za četrtino vseh prezgodnjih smrti in bolezni na svetu«. (Dnevnik, 14. marec)