Mednarodne novice

Vprašanje Cipra

Ciprski pogajalec »grškega dela« otoka Andreas Mavrojanis komentira, da je idealna rešitev združitev države. Moralno in etično – na osebni ravni – se nikoli ne bo mogel sprijazniti z razdeljenostjo. Hkrati komentira, da proces pogajanj mora ostati pod patronatom ZN. »Ne glede na nepopolnosti so Združeni narodi svetovno središče miru in varnosti. So edini katalizator morebitnih pozitivnih sprememb. Alternative ni. Z umikom iz pogajalskega okvira ZN bi izgubili posrednika, ki se postavlja nasproti igri moči. Ostali bi ujeti na čistini spopada za moč. Zanašamo se na diplomacijo.« (Delo, 19. februar)

Madžarska

Viktor Orban Madžarom obljublja izredne finančne ugodnosti, če bodo imeli več otrok, kar je po njegovem madžarski odgovor na nizko rodnost v nasprotju s tistimi, ki zagovarjajo priseljevanje. Ni pa še znano, koliko bo to državo stalo. V povezavi z ukrepom je Orban pokazal veliko zaskrbljenost za usodo krščanstva, ki naj bi ga ogrožal prihod muslimanskih migrantov. (Dnevnik, 14. februar)

Ženske in znanost

Profesorica astronomije na Univerzi v Novi Gorici Andreja Gomboc komentira, da smo ob 11. februarju, mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, ki so ga pred tremi leti razglasili Združeni narodi, slišali, da svet potrebuje znanost in znanost potrebuje ženske. Ženske pa potrebujejo in si zaslužijo tudi priznanje za svoje dosežke. Na to se je treba spomniti vsakič, ko pišemo o znanstvenikih ali izbiramo kandidate za ugledna predavanja, znanstvene položaje, priznanja in nagrade. (Delo, 14. februar)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Slovenski Urad varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer je objavil končno poročilo o ravnanju obmejnih slovenskih policistov z begunci in migranti. Med drugim so opozorili na to, da nekateri podatki kažejo, da slovenska policija morda izvaja kolektivne izgone, ki so po mednarodnem pravu prepovedani. (Delo, 15. februar)