Mednarodne novice

Izrael in Palestina

Večer komentira, da »mineva natanko 25 let od sklenitve mirovnega sporazuma med Izraelci in Palestinci, znanega kot sporazum iz Osla. Ali drugače, sporazuma, ki ni nikdar zaživel. Že ob rojstvu je bil klinično mrtev. S sporazumom sta si Izrael in PLO medsebojno priznala pravico do obstoja in svet je ploskal. Še zlasti, ko je bilo razvidno, da dokument predvideva tudi eno državo za dva naroda, torej ustanovitev palestinske države na zasedenih ozemljih Zahodnega brega in Gaze. Toda največ, kar se je dobrega iz vsega skupaj izcimilo, je bila Nobelova nagrada za mir leto kasneje za vse tri podpisnike. Četrt stoletja po mirovnem sporazumu med Izraelci in Palestinci oboji poznajo samo vojno.« (Večer, 13. september)

Energetika

Z mehanizmi za zagotavljanje zmogljivosti (capacity remuneration mechanism) oskrbe z energijo se je na ravni Evropske unije prelilo v termoelektrarne na premog, plin in jedrsko energijo že 32,2 milijarde evrov. Nevladne organizacije opozarjajo, da so omejitve nujne. Javni denar mora služiti ljudem in ne partikularnim interesom v energetiki, poudarjajo. (Večer, 17. september)

Nacionalne novice

Nova vlada

Brez presenečenj je včeraj, po devetih urah razprave, prva manjšinska vlada v državi dobila podporo s 45 glasovi za in 34 proti. Glasove za so prispevali poslanci koalicijske peterice in predstavnika manjšin. Levica, pa se je, kot je že ves čas napovedovala, vzdržala. »Dokazali smo, da govoriti znamo, tudi veliko, če je treba. Zdaj je čas, da začnemo delati,« je mandatar Marjan Šarec pospremil 13. slovensko vlado. (Delo, 14. september)

Begunci in migranti

Več tujcev, ki so se v Sloveniji znašli v policijskem postopku zaradi nezakonitega prehajanja meje, trdi, da so navodila, kaj naj storijo, da bodo lahko nadaljevali pot v druge evropske države, in telefonsko številko, na katero naj pokličejo, dobili od slovenskih nevladnih organizacij v Veliki Kladuši. Delo komentira, da ravnanje nevladnih organizacij izigrava načela pravne države, kar spodjeda enega od temeljev evropske družbene ureditve. (Delo, 13. september)