Mednarodne novice

NATO

Vrh je potekal v najboljši dramaturgiji resničnostnih šovov. Začel se je z dramatičnim delovnim zajtrkom Trumpa z generalnim sekretarjem Nata Stoltenbergom, na katerem je Trump zavezništvo označil za »delinkventno«. Namesto reafirmacije temeljnih vrednot, ki predstavljajo vezivo zavezništva, Trump maha s čekovno knjižico in zahteva »svojih« dva do štiri odstotke za ameriško zaščito Evrope. (Dnevnik, 14. julij)

Begunci in migranti

Notranji ministri Evropske unije (EU) so v Avstriji nadaljevali razpravo o zapiranju Evrope pred begunci in migranti. Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je dejala, da v Sloveniji ne bo posebnih centrov, v katerih bi obravnavali prosilce za azil, ki želijo (tudi) v druge evropske države. Tovrstni centri bodo na zunanjih mejah EU. (Dnevnik, 13. julij)

Begunci in migranti so kot jedrski odpadki – Evropa zanje na svojih obronkih gradi človeške deponije, deponije človečnosti. Vseeno je, ali so ženske, otroci ali mladi moški. Vseeno je, od kod prihajajo in kaj so doživeli. Njihova usoda ne zanima skoraj nikogar več. (Delo, 14. julij)

Voda

Nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk in predsednik Globalnega panela za vodo komentira: »Pomanjkanje vode povzroča hude socialne napetosti, sledijo vojne in potem migrantski valovi proti Evropi. Za zajezitev migracij, ki so dosegle neverjetne razsežnosti, se mi zdi pomembno globje razumevanje razlogov, zakaj sta dostop do vode in pametno upravljanje vodnih virov pomembna. (Večer, 14. julij)

Izrael

Izrael se bliža temu, da se bo znova sprl z vsemi sosedami. Gaza, Sirija in Libanon ostajajo točke, kjer lahko eksplodira vsak hip. Trenutno ima Izrael odprte kar tri fronte – s palestinskim Hamasom na območju Gaze, s Sirijo, kjer ima močno vlogo iranski režim, in z Libanonom, kjer vlada protiizraelsko gibanje Hezbolah. (Večer, 16. julij)

Nacionalne novice

Parlamentarne volitve 2018

Potem ko je predsednik Borut Pahor mandat za sestavo vlade ponudil Janezu Janši, predsednik Pahor v imenu kulture dialoga poziva vse stranke v novi sestavi parlamenta na pogovore z relativnim zmagovalcem volitev Janezom Janšo. Njegovo vabilo je večina strank razen SNS in NSi že zavrnila. (Večer, 13. julij)

Izvršilni odbor NSi je soglasno sklenil, da se stranka umika iz pogajanj za vstop v Šarčevo koalicijo. Kot glavni razlog so navedli pričakovanje, da tega, o čemer so se pogodili, v praksi ne bo mogoče uresničiti ter da koalicija šestih partneric ne bo stabilna in trajna. (Dnevnik, 16. julij)

Arbitražni sporazum

Slovenska vlada, ki se ji izteka mandat, je na zaprtem delu seje sprejela odločitev o vložitvi tožbe proti Hrvaški zaradi kršitve evropskega prava, ki je nastala kot posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Tožba je bila že vložena na sodišče EU. (Dnevnik, 15. julij)